Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Привремено надзорно тело за праћење медија током изборне кампање (ПНТ) објавило је данас смернице према којима медији у Србији треба да пре и после расписивања избора омогуће перманентну јавну дебату о свим важним друштвеним питањима и објављивање различитих и критичких мишљења.

У смерницама се напомиње да се то односи на све медије који имају информативне програме, емисије и садржаје, као и да посебну обавезу за организовање сталне расправе о важним друштвеним питањима имају јавни медијски сервиси РТС и РТВ.

Њихова је обавеза, како се наводи, да омогуће да се чују различита мишљења, па и она критичка и да се организује дијалог и сучељавање представника различитих политичких организација, организација цивилног сектора и компетентних грађана, при чему, додаје се, ”у периоду када нису расписани избори не могу да важе критеријуми реципроцитета, већ актуелности и конкретног ангажмана”.

Уређивачки тимови јавних сервиса треба да раде независно и аутономно, што закон прописује и гарантује.

”С обзиром на велики број формално регистрованих политичких странака и организација, у периоду пре расписивања избора медији треба да дају предност оним странкама и организацијама које су најактивније у политичком, односно јавном животу, које су сада или у претходном мандату заступљене или биле заступљене у институцијама: Народној скупштини Републике Србије и Скупштини Града Београда и за које релевантна истраживања показују да су у жижи пажње јавности, односно бирача”, наводи се у делу смерница који се односи на период пре расписивања избора.

Из ПНТ посебно позивају медије да, без одлагања, успоставе што уравнотеженији однос према политичким субјектима и да у програме радија и телевизије позивају равноправно представнике власти и опозиције.

После расписивања избора, како се истиче, медији такође треба да се придржавају одредаба Закона о избору народних посланика и сва три медијска закона, посебно оних одредаба које се односе на равноправност, недискриминаторност и правила промоције у предизборној кампањи.

У делу смерница који се односи на период после расписивања избора наглашено је да медији морају да воде рачуна о објављивању тарифа за политичко оглашавање у току предизборне кампање, успостављању одговарајућег дистрибутивног кљуца у вези са правом представљања на јавним медијским сервисима, као и усвајању саморегулације од стране јавног сервиса како би се обезбедило адекватно време емитовања за изражавање ставова и мишљења опозиције у информативним емисијама.

Десет дана пре дана за гласање медији, како се додаје, не могу извештавати о званичним јавним скуповима на којима се отварају инфраструктурни и други објекти, ако на тим скуповима учествују јавни функционери који су кандидати за председника Републике, посланике и локалне одборнике.

”Када избори буду и званично расписани, Привремено надзорно тело за праћење медија током изборне кампање, ће се обратити медијима и са другим смерницама и упутствима”, додају из ПНТ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here