Mesto za reklamu

01.10.2019.

Принц Никола Петровић, једини директни потомак црногорске династије Петровић Његош, поручио је да, због неумјерених реакција Српске православне цркве, још није вријеме да посмртни остаци његовог оца и његових стричева буду сахрањени у Црној Гори.

„Због неумјерених реакција Српске православне цркве у Црној Гори мислим да је боље сачекати да се церемонија обави у мирној атмосфери. Не бих могао да поднесем да моја породица буде разлог подјеле Црногораца, нити узрок бурних реакција, које би нашкодиле имиџу наше земље, нашим институцијама, а нарочито нашим грађанима“, казао је принц Никола за ТВЦГ.

Нагласио је да чека време када неће бити сукоба и подела у Црној Гори, како би и Данило, Мирко, Петар и Михаило Петровић били сахрањени на Цетињу.

Краљ Никола је умро 1921. године у егзилу у Антибу. Посмртни остаци краља, краљице Милене и њихових ћерки, принцеза Ксеније и Вјере, пренесени су из руске православне цркве у Сан Рему у Црну Гору 1989. године.

© Фото : Јован Маркуш/Митроплит Амфилохије служио је на Цетињу у цркви на Ћипуру парастос

Поводом 30. годишњице сахране краља Николе и краљице Милене у Црној Гори, митроплит Амфилохије служио је данас на Цетињу парастос у цркви на Ћипуру. Он је казао да се нада да ће принц Михаило и остали Петровићи, чији су гробови расути по Европи, бити пренесени и сахрањени на дворском гробљу у Цетињском манастиру.

„Поготово синови краља Николе, који су крштени у Цетињском манастиру. Било би грехота и према њима срамотно да их сахрањују негдје другдје, него ондје гдје је предвидио њихов отац, књаз Никола“, казао је митрополит.

Амфилохије је дочекао земне остатке краља Николе, краљице Милене и њихових кћерки у Бару, и чинодејствовао је приликом њихове сахране на Цетињу 1. октобра 1989. године.

„Српска стварност“ / Небојша Поповић, Спутник /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here