Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да су данашњи састанци са министром иностраних послова Пољске Збигњевом Рауом и министром за европске послове у Кабинету премијера Конрадом Шимањским били веома добри и садржајни, као и да су том приликом договорене важне посете на највишем нивоу.

Селаковић је истакао да је ово био само почетак добрих билатералних сусрета.

На састанку са Рауом договорили смо и његову узвратну посету половином октобра, али и добили уверавања да би неколико недеља након тога могло да дође до посете председника Пољске, пренео је он.

Министар је најавио да ће током посете председника Анджеја Дуде бити одржан велики бизнис-форум, а приликом посете министра Рауа у Београду ће бити отворено регионално седиште Пољске агенције за економски развој.

Он је нагласио да је приоритет сарадње двеју земаља економска сарадња, да је прошле године размена износила милијарду и 328 милиона евра, да је за прва четири месеца ове године премашила 531 милион евра, уз оцену да ће, уколико се овај тренд настави, обим спољнополитичке размене бити повећан.

Шеф српске дипломатије је пренео да је пољским колегама изразио захвалност на сталној, снажној и принципијелној подршци политици проширења ЕУ и пружања помоћи Србији.

Према његовим речима, током посете Пољској изнет је податак да је та земља свој БДП од почетка уласка у период транзиције, дакле у периоду од 30 година, повећала за пет пута.

Селаковић је додао да је на свим састанцима са пољским званичницима одато признање политици председника Републике и Владе Србије на пољу економских реформи, као и да је то послужило као додатни мотив за велико интересовање пољских привредника.

Он је напоменуо да је са министром Рауом потписао два важна акта – Меморандум о разумевању између министарстава спољних послова Србије и Пољске и Програм сарадње у области културе, образовања и науке за период 2021–2024. године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here