Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Обрадом последње групе од 2.039 гласова из иностранства, Централна изборна комисија на Косову завршила је са бројањем свих гласачких листића, те се данас може очекивати и саопштавање коначних резултата ванредних парламентарних избора одржаних пре месец дана.

Портпарол ЦИК-а Ваљмир Ељези потврдио је да коначни резултати избора који су одржани 6. октобра могу да буду објављени данас, ако не буде подношења жалби на досадашњи процес бројања.

Централна изборна комисија је синоћ пребројала 1.806 коверата из дијаспоре након што је Врховни суд пресудио у корист захтева “Самоопредељења” да и ти гласови буду уврштени.

Од 2.039 гласачких листића колико је било у ковертама, “Самоопредељење” је добило 1.154 гласа, а следе Демократски савез Косова (ЛДК) са 395, Демократска партија Косова (ДПК) освојила је 276, коалиција АБК-СДП 79, а коалиција НИСМА-АНР-ПД 26 гласова.

На основу тренутних калкулација, очекује да ће “Самоопредељење” да добије укупно 32 посланичка места у косовској скупштини.

Демократски савез би имао 29 места, Демократска партија 25, а коалиција АБК-СДП 14 мандата.

Српска листа има 10 места а осталих десет освојили су кандидати других мањинских заједница.

Међутим у коалицији НИСМА-АНК-СП тврде да су прешли изборни праг од пет одсто, што би им донело осам посланичких места.

“Након пребројавања 2.039 гласова дијаспоре који су стигли 17. октобра 2019, Социјалдемократска иницијатива и наша коалиција освојиле су више од 42.000 гласова или 5,02 одсто, чиме је наша коалиција постала део Скупштине Косова”, саопштила је странка.

Ако се ови наводи обистине, онда ће број добијених мандата албанских странака бити промењен.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here