Mesto za reklamu

09.12.2018.

Приштина спрема нове мере против Срба на КиМ: укидање платног промета на северу Космета, забрану уласка српским министрима и функционерима, као и забрану уласка возилима са српским таблицама, најављују нека београдска и приштинска гласила.

Косовски премијер Рамуш Харадинај је најавио да ће против Србије, поред такси од 100 одсто на увоз робе из централне Србије и БиХ, предузети и друге теже мере.

„Има и других мера које се могу догодити, које нису тарифне. Видећете ускоро о чему се ради“, рекао је Харадинај за албанску телевизију А2, а пренели су приштински медији.

Харадинај је рекао да ће таксе бити укинуте тек када Србија призна независност Косова или када буде срушена власт у Београду.

Приштина је 6. новембра, после гласања у Интерполу, увела таксе од 10 одсто за увоз робе из централне Србије и БиХ, а 21. новембра косовска влада је повећала таксе на 100 одсто.

Приштински аналитичар Фатмир Шехоли сматра да косовски премијер Рамуш Харадинај припрема те три нове мере против Срба на КиМ, међу којима је и забрана употребе динара на територији покрајине. Говорећи за телевизију Прва о наредним потезима које очекује од Харадинаја, Шехоли је рекао да мисли да ће косовски премијер наложити да се обележја приштинских институција поставе у свим општинама на КиМ.

О могућим мерама говорио је и председник Србије Александар Вучић, који је рекао да тиме не би био изненађен, а о томе данас пише и  “Газета експрес”.  Тај приштински портал, позивајући се на неимановане изворе из косовских институција, наводи да се прва мера владе у Приштини односи на возила са српским регистарским таблицама, друга на робу старних компанија произведену у Србији и трећа о непризнавању докумената.

Прва мера, наводи извор “Газете”, била би наводно успостављење “реципроцитета” када се ради о моторним возилима, пошто би власници оних са српским регистарским таблицама, када буду на Косову и Метохији, били принуђени да ставе привремене таблице.

Друга мера, односила би се на робу, према истим изворима, значила би забрану уласка робе страних компанија, произведену у Србији, које до сада нису плаћале царину од 100 одсто.”Неки од главних брендова су нас обавестили да на Косово неће бити испоручена роба из фабрика у Србији, а да ће исте производе допремити из фабрика у Македонији, Мађарској и другим земљама ЕУ”, каже исти извор.

Поред тога, трећа мера била би одлука приштинске владе да не признаје српска документа која се односе на квалитет производа и слично.

“Газета експрес” наводи да је Авни Арифи, саветник премијера Харадинаја, одбио да потврди ове мере, али је рекао да влада “има стратегију да се супротставе Србији”.

У Приштини се спекулише да би међу мерама могла да буде и забрана динара.

„Сепска стварност“ / Ало, Газета Експрес, ТВ Прва, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here