Mesto za reklamu

03.02.2019.

Посланици косовске скупштине усвојили су у раним јутарњим сатима буџет за ову годину у износу од 2,3 милијарде евра, као и Нацрт Статута “Трепче”, који подразумева да овај комбинат постане акционарско друштво. Претходно је усвојен Нацрт закона о задацима, одговорностима и надлежностима приштинске делегације у дијалогу с Београдом.

Посланици косовске скупштине изгласали су буџет за 2019. годину, чиме је спречено да дође до блокаде финансија.

Нацрт Статута Трепче  је усвојен у 2.00 на маратонској седници која је почела у суботу у 11 сати, са 80 гласова за, два против и три уздржана, преноси приштинска Коха. Нацрт Статута Трепче, подразумева да овај комбинат постане акционарско друштво у складу са законом донетим још 2016. године. Предвиђена је трансформација пословних јединица, а то су рудници са флотацијом: Трепча – Стари трг, Кишница и Ново Брдо, Копаоник – Лепосавић.

Председник скупштине Кадри Весељи одбацио је могућност да падне влада Рамуша Харадинаја, али је поновио да се не слаже са њим и да би таксе на српску и робу из БиХ требало суспендовати на 120 дана.

Истиче да и будуће одлуке Приштине треба да буду усаглашене са САД и западним партнерима, а уколико Београд, како каже – “настави да се понаша агресивно” – Приштина треба да примени “пун реципроцитет”.

За буџет, који предвиђа 2,3 милијарде евра, гласало је 65 од 120 посланика.

Након усвајања буџета, премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај изјавио је да је то највећи буџет до сада и да ће омогућити економски раст од 4,7 одсто.

Како је рекао, буџетом су предвиђена највећа улагања у здравство и образовање, али и да ће додатна средства добити правосуђе и одбрана.

“Капиталне инвестиције поовећавају се за 11 одсто што омогућава реализацију многих постојећих и нових пројеката. Постоје и средства за увећање пензија од 20 одсто”, рекао је Харадинај, преноси Коха.

„Српска стварност“ / Коха, Спутник /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here