Mesto za reklamu

16.05.2019.

Косовска скупштина усвојила је резолуцију о осуди наводног геноцида српског режима на Косову током 1998. и 1999. године. Посланици косовске скупштине су са 79 гласова “за” и без иједног против усвојили нацрт резолуције.

Према ономе што се чуло од предлагача, резолуцијом се предлаже да 15. јануар буде дан почињеног геноцида на Косову.

Тражи се осуда ратних злочина Србије и репарација почињене штете током рата.

У оквиру расправе о нацрту резолуције, посланици су, свако из свог угла, говорили о догађајима током 1998. и 1999. године, а неки су се освртали и на наводно страдање Албанаца током векова.

Поједини посланици су, иако су у начелу подржали доношење резолуције, истакли да се ради о необавезујућем документу, који нема политичку и извршну снагу.

“Постоји колизија између резолуције и платформе о дијалогу, јер се у платформи, која је неупоредиво јачи документ, не помињу злочини. Будите сигурни да ће резолуција бити само документ попут – причам ти приче”, оценила је Вјоса Османи, посланица Демократског савеза Косова.

“Расправа и о документовању наводних злочина Србије”

У току је пауза, а после ње очекује се гласање о формирању комисије за документовање наводних злочина српске државе на Косову 1998. и 1999. године.

Председавајући скупштине Кадри Весељи, као иницијатор, подсетио је да су институције у Приштини формиране током рата. Већинска албанска заједница, додао је Весељи, ризикује да изгуби доказе о страдању.

У том контексту, иако закаснело, потребно је формирати комисију која ће прикупити и објединити доказе, о како тврди, насиљу српске државе.

“Државној комисији је главни циљ прикупљање података и доказа о ономе што је Србија учинила на Косову, како би ти злочини били адресирани и процесуирани кривично пред нашом и међународном правдом. Комисија има неограничен мандат. Убрзо ће бити израђен и усвојен закон којим ће бити регулисан рад комисије. Циљ је на крају хапшење и кажњавање злочинаца на основу извештаја комисије”, навео је Весељи.

Весељи каже да процесуирање и кажњавање криминалаца претпоставља формирање међународног трибунала. Најавио је формирање музеја геноцида и меморијалног центра.

Дешавањима у косовској скупштини не присуствују српски посланици. Посланици осталих мањинских народа су углавном подржали иницијативу за формирање комисије и изгласавање нацрта резолуције.

На седници скупштине ће се расправљати и о предлогу још једне резолуције, којом се осуђује сексуално насиље према женама на Косову током 1998. и 1999. године.

„Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here