Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Недавним изјавама о два споразума постигнута са Београдом, уз инсистирање на такси или реципроцитету, косовски премијер Аљбин Курти кренуо је у директну конфронтацију са САД, а то за прву последицу има одбијање високих званичника америчке администрације Мајка Помпеа и Ричарда Гренела да се састану са њим у Минхену, пише приштински портал “Експрес”.

Према извору са самита у Минхену, портал наводи да је својим ставовима Курти затворио врата главног косовског савезника.

Штавише, извори су рекли да ниједан високи амерички званичник неће да се састане са Куртијем без укидања таксе на српску робу.

Према истим изворима, Курти је јуче затражио да се састане са америчким државним секретаром Помпеом и амбасадором Гренелом, али њихов одговор је био негативан.

“Дакле, не”, рекао је извор Експреса и додао “да нико не може да наруши процес дијалога”.

“Ни амбасадор Гренел и нити иједан други високи амерички званичник неће да се састану са Куртијем без уклањања 100 одсто таксе на српску робу”, пише Експрес.

Док се Курти успротивио споразуму о железници, његови партнери у влади из ДСК су то поздравили.

Данас у Минхену, Куртијев заменик, Авдулах Хоти, састао се са амбасадором Гренелом, док је амбасадаор јуче одбио да се састане са Куртијем.

“Данас сам се састао са амбасадором Гренелом и другим америчким званичницима. Разговарали смо о важним процесима којима морамо одмах да се позабавимо као нова влада”, објавио је Хоти на свом Фејсбук налогу.

“Уверио сам га да ћемо бити поуздан партнер у овом процесу нормализације односа са суседном Србијом, са крајњим циљем међусобног признавања. Уверавао сам га да нова влада неће смањити своје одговорности у овом процесу и да смо у потпуности посвећени напретку”, написао је Хоти.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here