Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици приредио је пријем поводом обележавања 9. маја, Дана Европе. Пријему у Скупштини града Београда присуствују председник Александар Вучић, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, премијерка Србије Ана Брнабић, министар спољних послова Никола Селаковић, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Пријему присуствују и градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, београдски надбискуп Станислав Хочевар, представници дипломатског кора, јавног живота.

Свечаност је почела химнама ЕУ и Србије које су извели чланови оркестра Добри људи, из новосадске школе за основоно и средње образовање “Милан Петровић” који због специјаних потреба користе музичке уређаје на бази сензорске технологије.

На фасади Скупштине града путем 3Д видео пројекције, пројектована је уметничка инсталација студената Факултета примењених уметности и интерактивна изложба “Приче из Србије”.

Дан Европе, установљен у знак сећања на почетак стварања Европске уније и Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

У светлу тога што након изласка из тешког периода пандемје Србију и ЕУ чекају нови заједницки пројекти и задаци, сарадања и раст, предвиђено је да на крају свечаности амбасадор Фабрици и предсендик Србије посаде биљке на мапу Европе која је инсталација односно победнички рад девет студената ФПН које је Делегација ЕУ расписала поводом Дана Европе.

На тај начин послаће поруку раста, солидарности и зелене агенде Европе, а да она буде јача и чвршћа.

Пријем се одржава у сећање на 9. мај 1950. године, када је потписана Шуманова декларација, која је поставила темеље Европске уније, пројекта који је донео најдужи период без рата на Старом континенту.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here