Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са генералном секретарком Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Хелгом Шмид о реформама које Влада Србије спроводи у бројним областима, посебно када је реч о владавини права, медијским слободама и безбедности новинара, али и о сарадњи у региону и глобалним проблемима са којима се суочава цео Западни Балкан.

Брнабић је исказала захвалност генералној секретарки ОЕБС-а на подршци коју та мисија пружа Србији у кључним реформама, истакавши да је једнако лично посвећена како уставним променама, тако и безбедности новинара, посебно жена у новинарству, јер је то, како је нагласила, црвена линије преко које се не прелази.

Једна од тема о којој се разговарало било је и учешће жена у јавној сфери и њихова заступљеност на водећим позицијама, а премијерка је истакла да са задовољством може да каже да у неким локалним самоуправама и градовима Србије жене предњаче на тим руководећим местима, док је њихова заступљеност у Канцеларији за ИТ и еУправу чак 60 одсто.

То није био план, већ разлог лежи у томе што су жене најбоље радиле тај посао, подвукла је Брнабић.

Саговорнице су размениле мишљења о областима у којима је могуће продубити сарадњу Србије са Канцеларијом ОЕБС-а, попут регионалне сарадње, посебно када је реч о организованом криминалу и трафикингу.

Климатске промене су идентификоване као тема од посебног значаја, при чему је Шмид додала да ће Мисија наставити да пружа и стручну помоћ и сарадњу у свим областима за које Србија буде сматрала да је потребно.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here