Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развоју и копредседник Међувладиног комитета за сарадњу са Руском Федерацијом Ненад Поповић састао се данас у Москви са руским министром индустрије и трговине Денисом Мантуровим.

На састанку је истакнуто да ће производња руске вакцине ”Спутњик В” на Институту „Торлак“ почети до 20. маја ове године, а Србија ће тиме постати прва земља на територији Европе у којој ће се производити та вакцина.

Саговорници су потврдили Мапу пута коју су предложили стручњаци руског Министарства индустрије и трговине, Руског фонда директних инвестиција, Института „Гамалеја“ и фармацеутске компаније ”Генеријум”.

Поповић је објаснио да је ова мапа пута израђена на основу руског искуства у успостављању производње вакцине ”Спутњик В” у неколико фабрика на територији Руске Федерације, уз напомену да је планирано да се у првом циклусу на „Торлаку“ произведе четири милиона доза вакцина.

Он је подсетио на то да је на састанку председника Србије Александра Вучића и заменика председника Владе Руске Федерације Јурија Борисова, који је одржан 15. фебруара у Београду, издат налог да се у року од месец дана припреми Мапа пута за успостављање производње руске вакцине у Србији, нагласивши да је то урађено и пре задатог рока.

До краја марта потписаћемо споразум о трансферу технологија са руским партнерима, а до 16. априла у нашу земљу требало би да стигну мање количине супстанце од које ће бити направљене валидационе серије вакцине у Институту „Торлак“, најавио је Поповић.

Према његовим речима, ове валидационе серије, у року од неколико дана, биће послате назад у Русију на анализу коју спроводи реномирани Институт „Гамалеја”.

Министар је објаснио да испитивање пристиглих узорака у Институту „Гамалеја“ траје 21 дан, а да после потврде њихове исправности, руска страна започиње регуларну испоруку већих количина супстанце која се користи за производњу вакцина у Србији.

Он је објаснио да прва фаза производње руске вакцине у Србији подразумева транспорт супстанце, пуњење бочица у складу са највишим технолошким стандардима, паковање и дистрибуцију вакцина у нашој земљи и региону.

Поповић је указао на то да, након успостављања прве фазе производње, започињемо израду студије изводљивости о производњи у такозваном пуном циклусу, која подразумева производњу супстанце у Србији.

Министар је нагласио да ће то захтевати набавку сложене технолошке опреме и проширење производних капацитета „Торлака“, али да верује да производња у пуном циклусу може да започне до краја ове године.

Ово је историјски тренутак за Србију. Уз помоћ наше руске браће обнављамо српски суверенитет у производњи вакцина, у чему је наша земља некада била један од лидера у Европи, рекао је Поповић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here