Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Америка деценијама привлачи наше људе и многима је постала нова домовина. У САД Срби долазе годинама, најчешће у потрази за послом и бољим живот. Некада су то најчешће били људи без посебних квалификација и занимања. Данс су то најчешће људи са највишим образовањем , а међу њима има и уметника разних профила. Некада је Америка за наше уметнике била посебан изазов. И то не само за наше уметнике, него и за оне са разних страна света. Наш први сликар који је стекао светску славу био је наш великан Паја Јовановић. У Америци је боравио почетком 20-тог века и неки његови радови су из тог периода и у нашем Народном музеју. Његов портрет Михаила Пупина је рад по коме сви препознају нашег великана како је изгледао. Направио је и сјајан портрет његове ћерке. Влахо Буковац велики српски сликар и наш академик је у младости обилазио Америку, а у Сан Франциску је и почео да се бави сликарством, да би се потом вратио кући. Наш савремени сликар и писац Момо Капор је једно време живео у Њујорку и има запашен циклус радова из тог времена. Наш велики сликар Саво Ракочевић је све своје развојне фазе са кичицом прошао у Америци у Чикагу у коме је провео највећи део свог живота и где и данас живи, а у Србију је често долазио. Сада познатих пандемијских разлоза није одавно био иако и у Београду има атеље. У САД борави читава армија наших сликара, чија је највећа концентрација у Њујорку, јер што је Париз за Европу, то је Велика Јабука за сликаре са разних страна света. Наши сликари су своје умење развили на нашим Ликовним академијама, а неки су чак студије сликарства завршили у Америци, а неки баш у Њујорку. Овом приликом колега Миодраг Јакшић вам представља два уметника са ових наших простора, који су свој уметнички рад наставили у једној од највећих уметничких мека света – Њујорку.  

  

 

Момир Буловић је српски сликар, родом из Сомбора, који двадесетак година живи и ствара у Њујорку, САД. Дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду, 2002. године у класи професора Милана Блануше, а одмах након дипломирања и прве изложбе у Њујорку, настањује се у САД. Самосталне изложбе реализовао је у Београду, Лос Анђелесу, Бечу, Њујорку, Шенжену и другим градовима. Године 2019. на Седмом сомборском салону уметности освојио је прву награду за свој рад „911 – после Јозефа Бојса”.

   Милица Параносић је српска композиторка и педагошкиња, која је рођена у Београду, а од 1995. године, живи и ради у Њујорку, где је магистрирала композицију на Juilliard Scoool of Music, на коме ради као професор електронске музике и менаџер електронског студија. Активно се бави компоновањем, дизајном звука, продукцијом, перформансом и педагогијом. Учествовала је на бројним фестивалима и концертима савремене музике широм света. Аутор је великог броја концертних и мултимедијалних дела, као и музике за позоришне представе, плесне перформансе, филмове и видео арт, извођених на најзначајним концертним сценама у САД и у свету.

„Српска стварност“ / Ј. С. и Миодраг Јакшић /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here