Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Српска православна црква и српски народ низом свечаности ове године обележавају велики јубилеј – 800 година аутокефалности Српске православне цркве. Добијање самосталности цркве које је издејствовао Свети Сава 1219. године, одредило је судбину српског народа.

Тај догађај је одредио све потоње правце кретања нашег народа. Непосредно пре тог догађаја Срби су били подељени у више политичких управа и били су под више црквених јурисдикција. Отац Светог Саве уједињио је све српске земље, а потом је Свети Сава отишао у Никеју и издејствовао аутокефалност.

Централна прослава 800 година самосталности Српске православне цркве биће у манастиру Жича и у Београду од 6. до 9. октобра.

Свечани догађај започиње  литургијом у манастиру Жича у седишту првог српског архиепископа Светог Саве,  где ће свету литургију служити патријарх господин Иринеј”, каже господин Порфирије.

После Жиче, планирано је да патријарх и владике отпутују на Косово и Метохију у Патријаршију, древно седиште наше цркве. Тамо ће служити литургију и посетити наше светиње и тако показати да су извори нашег духовног и националног бића управо скопчани са светињама на Косову и Метохији.

У Београду су по програму прославе планирана два значајна догађаја. Први је свечана академија 8. октобра у Центру Сава.

Изложбa “Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве” биће свечано отворена 9. октобра у Музеју Српске Православне Цркве у Патријаршији у Београду.

Изложба је посвећена култури која је изникла и развила се под окриљем Српске православне цркве. Биће изложени предмети из периода од 13. до 20 века са свих простора где су православни Срби живели.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here