Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Присталице белоруске опозиције и вечерас су почеле да се окупљају у близини Трга Независности, а присталице Лукашенка у парку Жуков. Лукашенко упутио претњу учесницима демонстрација.

Прилази згради Министарства унутрашњих послова Белорусије у Минску, где је требало да се окупе присталице опозиције, вечерас су блокирани, јавио је дописник Спутњика.

На тротоару улице у којој се налази зграда Министарства унутрашњих послова, постављене су ограде, а поред њих стоје припадници полиције који никога не пуштају да прође. У суседној улици налази се неколико аутобуса са припадницима полиције, укључујући и припадницима интервентне полиције, а у близини су и два полицијска возила.

У Авенији Независности, недалеко од Министарства, налази се још једно полицијско возило. Неколико десетина полицајаца стоји испред улаза у Министарство. Један од њих снима пролазнике камером.

Демонстанти су се, због тога, окупили на другој страни Авеније Независности.

У Белорусији већ више од недељу дана трају масовни протести против резултата председничких избора на којима је победио актуелни шеф државе Александар Лукашенко. Избори су одржани 9. августа. Према резултатима које је утврдила ЦИК, 80,1 одсто бирача гласало је за Лукашенка, а 10,12 одсто – за његовог главног противника Светлану Тихановску.

Опозиција не признаје резултате избора и сматра да је победила Тихановска. Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.

У Минску контра митинг Лукашенкових присталица 

Присталице председника Белорусије Александра Лукашенка почеле су да се окупљају у знак подршке у парку Жуков у Минску, јавио је дописник Спутњика.

Учесници акције повремено скандирају: „За Батку!“

Они носе државне заставе, црвене и зелене балоне и плакате у знак подршке председнику.

На импровизованој говорници говорили су педагози, позоришни уметник, лекар, новинар, студент и композитор. Они су једногласно изјавили да желе мир и добро за Белорусију, да су огорчени покушајима „да се забије клин“ у белоруском друштву и истакли да су „способни да заштите земљу од безакоња“.

Претња Лукашенка учесницима демонстрација:

Лидер Белорусије Александар Лукашенко рекао је да је наредио Министарству унутрашњих послова ове земље да оконча нереде у Минску који су избили после избора на којима је Лукашенко прогласио убедљиву победу, преноси Ројтерс.

Лукашенко је навео и да медијски радници са државног сервиса који штрајкују неће моћи да се врате на посао. Лукашенко је наредио и пограничним органима да појачају безбедносне мере на границама и спрече да у земљу уђу “борци и оружје”, пренела је агенција Белта.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here