Mesto za reklamu
  1. 03.2019.

Демонстранти и лидери дела опозиције, који су се окупили у парку испред Председништва Србије током обраћања председника Александра Вучића, су најпре  направили живи обруч око Председништва, захтевајући Вучићеву оставку. МУП саопштава да је група демонстранта предвођена лидером Двери Бошком Обрадовићем улетела у кордон Жандармерије на углу Кнеза Милоша и Српских владара. Демонстранти су потом кренули у протестну шетњу и захтевају ослобађање приведених због упада у зграду РТС-а.

17.00 – Родитељи ухапшених М. С. и Н. Д. ушли су у зграду полиције у Булевару Деспота Стефана.

16.40 – Председник Вучић напустио зграду Председништва на Андрићевом венцу.

16.15 – Учесници протеста стигли су до полицијске станице у Улици деспота Стефана испред које се налази полицијски кордон. Код полицијске станице је и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић са сарадницима.

15.35 – Налазим се на свом радном месту у Председништву. Никада нећу побећи, склонити се, јер је оно за шта се борим, принципи за које се залажем вреднији од живота, објавио је председник Александар Вучић у видео-поруци на свом налогу на Инстаграму.

15.15 – Грађани окупљени на протесту испред Председништва кренули су ка згради полиције у Улици деспота Стефана да траже ослобађање учесника протеста који су приведени због упада у РТС и због данашњих сукоба са полицијом.

13.45 – Окупљени демонстранти направили су живи обруч око зграде Председништва и најављују да неће померати док Вучић не поднесе оставку.

12.30 – Група демонстраната предвођена Бошком Обрадовићем улетела је у кордон Жандармерије на углу Кнеза Милоша и Српских владара који није дозвољавао да прође камион са озвучењем.

Окупљени грађани су пробили заштитну ограду која је била постављена на око 70 метара од улаза у зграду Председништва и дошли до самих врата испред којих се налази кордон полиције. У 12.30, око зграде Председништва распоређени су припадници Жандармерије. Међу грађанима окупљеним у Пионирском парку су лидери СзС Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Зоран Лутовац, Вук Јеремић и Јанко Веселиновић.

На позив лидера Двери Бошка Обрадовића окупљени демонстранти направили су живи обруч око зграде Председништва, како би пратили на који ће улаз председник Александар Вучић покушати да напусти зграду.

Обрадовић је рекао да у цео свет “треба да оде слика да је Александар Вучић опкољен и да се тражи његова оставка”.

Лидер Двери тврди и да се окупљени неће померати док Вучић не поднесе оставку, а поновио је и захтев да се организатори протеста “1 од 5 милиона” појаве у Дневнику 2 РТС-а.

Позвао је и полицију да се, како каже, придружи народу и скине шлемове.

“Нема повлачења, сви рука до руке, очи у очи са режимом”, рекао је Обрадовић.

Лидери Савеза за Србију, поред Вучићеве оставке, траже одлазак и премијерке Ане Брнабић, председнице Народне скупштине Маје Гојковић, потпредседника Владе и министра полиције Небојше Стефановића, руководства РТС и одржавање слободних избора на свим нивоима.

Око 15.15, демонстранти су кренули у протестну шетњу ка згради полиције у Улици деспота Стефана да траже ослобађање учесника протеста који су приведени због синоћњег упада у зграду РТС-а.

“Судар” демонстраната и полиције 

Танјуг јавља да су око 12.30 демонстранти предвођени Бошком Обрадовићем улетели у кордон Жандармерије на углу Кнеза Милоша и Српских владара који није дозвољавао да камион са којег је емитовано обраћање председника приђе згради Председништва Србије.

На друштвеним мрежама појавила се информација да је Обрадовић приведен. Међутим, лидер “Двери” је и даље са грађанима окупљеним испред Председништва.

МУП је око 13.10 саопштио да је “неколицина хулигана предвођена једним од лидера Савеза за Србију Бошком Обрадовићем напала припаднике полиције на углу улица краља Милана и кнеза Милоша у Београду”.

У саопштењу се наводи да су они “физички насрнули на припаднике полиције и покушавали да их ударе камионом и пробију кордон”.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најоштрије је осудио напад на полицију и позивао све државне органе да “без одлагања процесуирају и казне све оне који су данас напали полицијске службенике”.

Стефановић је у изјави за Танјуг демантовао да је полиција употребила сузавац.

Захтеви да се Вучић обрати окупљенима

Камион са озвучењем ипак је стигао до Председништва Србије и окупљенима се обратио председник Демократске странке Зоран Лутовац.

Твит објављен на налогу Александра Вучића док су испред Председништва протести

Оценио је да “Александар Вучић дели Србију и неће да разговара са опозицијом и грађанима”.

“Главни центар фабрике лажи је у Таковској”, рекао Лутовац, а Вучића је назвао аутократом који не разуме посао председника Републике.

Лутовац је истакао да “прави председник мора да разговара са свим грађанима”, а демонстранте је позвао да наступе јединствено и да кажу “доста више са тим да један човек управља државом”.

Председник Народне странке Вук Јеремић обећао је председнику Александру Вучићу да ће “пасти до Ускрса”.

Јеремић је демонстрантима испред Председништва рекао да Вучић данас није изашао пред грађане и да ће “га то скупо коштати, одласка из Председништва”.

“Морамо да будемо заједно јер полиција неће да бије народ, скинуће своје шлемове оног дана кад буде падао”, рекао је Јеремић.

Живи обруч око Председништва Србије

Драган Ђилас је најавио да ће окупљени до даљег остати испред Председништва и оценио да је председник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре поново изнео “исте поруке мржње и агресије”, као и да “нема жељу да се народ уједини”.

Драмски писац Синиша Ковачевић је рекао да Александар Вучић “више није председник” и да ће га окупљени грађани “обавестити о томе”.

Окупљенима је поручио да мисле на људе који су пре сто година прежаљени изашли из својих домова и вратили се овом улицом у Београд.

“Треба да мислимо на те хероје и на нашу нерођену децу како би сачували и наше и њихово достојанство”, рекао је Ковачевић.

Припаднике полиције је позвао да “размисле о томе на кога насрћу” јер су међу окупљеним људима жене које дочекују њихову децу у обданишту, уче у школама њихову децу писмености и воде рачуна о њиховом здрављу у болницама.

Лидери опозиције на протесту

Пре почетка конференције за новинаре председника Србије, Бошко Обрадовић се обратио медијима и рекао да су ту дошли да би им Вучић објаснио шта се десило синоћ у РТС.

“Он ће то најбоље да уради. Данас смо овде да изразимо свој протест против онога што се десило у згради РТС, када су побуњени грађани дошли да врате што је њихово. РТС је власништво грађана”, рекао је Обрадовић.

Лидер “Двери” поновио је да се тражи оставка Вучића.

Лидери СзС су синоћ, након што их је полиција мирно извела из зграде Јавног сервиса, позвали грађане да се данас у подне окупе испред зграде Председништва.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here