Mesto za reklamu
  1. 12.  2018.

У Београду је и ове суботе одржан још један протест против насиља – “Један од пет милиона”. Више хиљада незадовољних грађана учествовало је у протестној шетњи улицама Београда. И овог викенда на протесту није било страначких обележја. Поводом протеста председник Вучић изјавио: Протести ме јачају. Следећи протест заказан је за суботу, 29. децембра.

На трећем протестном скупу који је почео у 18 сати на платоу испред Филозофског факултета, говорили су глумац Бранислав Трифуновић, карикатуриста Душан Петричић и новинар портала Жиг инфо Милан Јовановић.

“Данас пред вама стојим као бескућник, у позајмљеној гардероби”, рекао је окупљеним грађанима новинар Милан Јовановић, коме је недавно запаљена кућа. Јовановић је истакао да када је добио позив организатора намеравао је да одбије позив, јер како каже, није страначка личност.

“Ја сам обичан грађанин као и сви ви, могу да видим шта не ваља у овој нашој заједничкој кући. Људи данас ћуте из страха, реч је постала опасна. Због речи се може изгубити глава као што сам ја своју замало изгубио зато што сам у локалним новинама, али и свим институцијама јавно и аргументовано указао на криминал и корупцију”, навео је Јовановић.

Глумац Бранислав Трифуновић имао је поруку за пресдесника Србије.

„ Вучићу, све смо више бесни, ако ме слушаш чућеш шта ти кажем, престани да лажеш и престани да крадеш и слушај шта ти народ каже. Народ који не живи од твојих сендвича и од твојих спискова, од твојих избора на којима нећемо учествовати”, рекао је Трифуновић.

Трифуновић је прочитао и писмо академика Љубе Симовића, који није био присутан на протесту.

“Порука грађанима да могу да победе само на изборима је више него цинична као што је познато избори се одржавају по његовим правилима и изборима”, написао је Симовић у писму.

Карикатуриста Петричић је рекао да протестује у име његових родитеља који су га научили да разликује часно од нечасног, као и у има његових пријатеља и породице.

“Протестујем у име своје четворо деце, шесторо унучади, здравог разума, све ово уграђено је у моју одлуку да изађем на улицу. Нисам пребројао колико носим на једном квадратном метру јер је довољно да свако од вас носи овакве разлоге на једном квадратном метру”, каже карикатуриста.

Према његовом мишљењу, борба против ове власти није политичко питање него цивилизацијско. Додао је да ће да шета са надом да ће на чело колоне стати млади људи.

После говора Петричића, глумац Бранислав Трифуновић позвао је окупљене да крену у шетњу.

Рута шетње је плато Филозофског факултета – Македонска – Светогорска – Таковска – Кнеза Милоша – Влада Србије – Славија.

Протест испред РТС-а

Koлона се зауставила испред зграде РТС-а где је одржано “пет минута буке”, јер како тврде организатори нису испоштивани њихови захтеви о већој заступљености у програму.

Организатори протеста у раније достављеном захтеву РТС истичу:  “Радио телевизија Сбије треба да буде јавни сервис свих грађана. Уместо тога, РТС је саучесник у прикривању истине и креирању паралелне, лажне стварности коју Александар Вучић ствара већ шест година”.

Учесници протеста „1 од 5 милиона“ захтевају од РТС пет минута у Дневнику 2 РТС за гостовање представника протеста, уз објављивање истинитих података о броју окупљених незадовољних грађана, емитовање веродостојних снимака са протеста, као и објављивање захтева демонстраната.

Други захтев је да се у свакој информативној емисији омогући опозицији да изнесе своје ставове и да се на тај начин омогући сагледавање и друге политичке опције, а подсећају да је то законска обавеза Јавног сервиса.

“РТС није испоштовала рок учесника трећег протеста „1 од 5 милиона“.да испуни први захтев. Захтеви првог и другог протеста, упућени власти, остају, а то су да јавности открије налогодавце убиства Оливера Ивановића, да се открије јавности налогодавце покушаја убиства Борка Стефановића и да откријте јавности ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића и ко је то наредио”, истичу организатори протеста.

Док је колона пролазила поред Владе Србије могли су се чити звиждуци и гласно негодовање окупљених грађана, поводом раније упућених захтева Влади и Председнику Србије, на које није било реаговања.

Реаговање на протесте председника Србије Александра Вучића

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да нема проблем са протестима у Београду и да је после свих демонстрација против њега и Српске напредне странке излазио јачи, а они који су руководили протестима излазили би драстично слабији.

Вучић је у Председништву Србије рекао да су организатори после протеста имали и до 30 – 40 одсто мање снаге, односно подршке на изборима.

“Зато што није снага та која долази због децибела нечијег гласа, већ снаге програма, плана, енергије, рада и онога што чините за вашу земљу”, рекао је Вучић.

Председник Србије Вучић је додао да на протесту који су одржани вечерас у Београду неће бити видљиво присуство полиције.

Грађански протести почели су 8. децембра због напада на Борка Стефановића. И назив тог протеста је био “Стоп крвавим кошуљама”. Прошлог викенда одржан је протест под називом “Хајде да се пребројимо”. Наредни протести најављени су за суботу, 29. децембра у исто време, 18.00 часова, на истом месту испред Филозофског факултета у Београду.

„Српска стварност“ / РТС, Мондо, Танјуг, Б-92 /  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here