1. 01. 2021.

Актуелни амерички председник Доналд Трамп прати ситуацију у којој полиција није у стању да заустави огорчен народ и размишља да ли да и војска интервенишу на насилним протестима у Вашингтону. Јавности су се обратили и председник Трамп и заменик председника Мајк Пенс и Џо Бајден, чији је избор требао да буде потврђен, а чији су избор грађани оспоравали. Уведен је и полицијски час.

Подсетимо, присталице Доналда Трампа су у току седнице Конгреса на којој је требало да буде потврђено гласање електора, упале у Капитол. Бројни демонстранти који су дигли глас против изборне крађе су пробили кордоне полиције, која је штитила здање су заузели Капитол Хол у коме се одржавала седница. Седница је прекинута, а учесници евакуисани.  У сукобу са полицијом и обезбеђењем је употребљено и оружје и медији преносе да се чула пуцњава.

Амерички медији јављају да је полиција упуцала једну жену у врат. На снимку се могло  видети како медицински радници одвозе рањену жену, која је погођена у врат и коју обливену крвљу, односе на носилима, јер је давала знаке живота.

Сенатори су евакуисани и пребачени на сигурну локацију.

Представница за штампу Беле куће Кајли Мекенани саопштила је на свом налогу на Твитеру да је председник Трамп позвао на прекид насиља и на мир.

Си-Ен-Ен извештава да је држава Вирџинија послала 200 припадника своје полиције, а из кабинета гувернера те државе Ралфа Нортама потврђено је и да је у току мобилизација припадника Националне гарде, преноси Танјуг.

У међувремену се огласио и актуелни потпредседник САД Мајк Пенс, који је евакуисан из конгресног здања у тренутку када су демонстранти упали у зграду Конгреса.

„Насиље и деструкција на Капитол хилу морају престати и то морају престати одмах. Свако ко учествује у протестима мора поштовати наредбе полиције и моментално напустити зграду Конгреса“, објавио је амерички потпредседник на свом Твитер налогу.

Џо Бајден, чији је избор за председника требао да буде потврђен, а кога демонстранти оспоравају, обратио се јавности и рекао је да је упад народа у Капитол Хол није права Америка. Бајден је захтевао од Трампа да ,,одбрани Устав” и захтева да се прекине окупација Капитола!

Вечерас се нацији обратио и председник САД Доналд Трамп. Суштина поруке је да разуме гнев учесника протеста, јер је воља народа изиграна, али да је за  мирна решења, и против насиља. Замолио је грађане да се врате својим кућа на миран начин.

„Српска стварност“ / Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here