Mesto za reklamu

06. 03.2019.

У Београду је одржан осамнаести по реду протест “Један од пет милиона”. Скуп је почео испред зграде Владе, након чега су се учесници упутили у протестну шетњу. Протестима се придружили и студенти који су своју шетњу започели из Студентског града. И у другим градовима одржани протести.

Протест је испред зграде Владе Србије почео око 18 часова интонирањем химне Србије, а окупљени су минутом ћутања одали пошту страдалима у бомбардовању Београда 1941. године.

Током обраћања присутнима глумац Бранислав Лечић је рекао да одустају од одласка испред зграде телевизије Пинк, иако је то првобитно било планирано.

“Наравно да нећемо отићи код Жељка Митровића, све је то спремио, нека му то што је спремио, нека му његов имагинаријум, ми се у том блату ваљати нећемо. Нека му озвучење, криминалци које је платио и партијски пропагандисти које назива новинарима који су спремни да се онесвесте и седам и осам пута на команду”, поручио је Лечић.

Позвао је све окупљене да се упуте ка Платоу и да рашчисте “трг слободе”.

“У току протекле недеље без грађевинских дозвола и процедура затворили су центар нашег грaда. Толико их боли што виде слободне људе, слободан народ који се сваке суботе окупља у Београду из целе Србије, толико их боли да су затворили, оградили ‘трг слободе’, место слободе једино у Београду на коме се окупљамо четири месеца”, рекао је Лечић.

Учесници протеста током шетње

Учесницима протеста су се придружили студенти који су своју протестну шетњу започели у Студентском граду на Новом Београду.

Лечић је студентима пожелео добродошлицу и истакао да је важно да се младост буди, да се младост бори и да тражи своје место. “Без ваше снаге не можемо да успемо, добродошли студенти”, поручио је Лечић.

Након тога учесници протеста кренули су у протесту шетњу улицом Кнеза Милоша, одакле су се упутили ка Теразијама. У Коларчевој улици, предвођени лидерима опозиције, склањали су баријере којима је ограђено градилиште у центру града. После тога су се носећи ограде упутили ка Скупштини града.

Учесници протеста носе ограде са градилишта у центру града

Учесници су заштитну ограду са градилишта поставили испред зграде Скупштине града.

Док су се учесници протеста окупљали испред зграде Владе, лидери Савеза за Србију испред зграде телевизије Пинк положили су венац са фотографијом Оливера Ивановића и поруком да ће сазнати ко га је убио. Тамо их је дочекала музика и транспаренти.

Лидери СзС испред телевизије “Пинк” положили венац са фотографијом Оливера Ивановића

Студенти су своју шетњу започели код Студентског града где су им се обратили писац Марко Видојковић, професор Оливер Тошковић и студент Андрија Јовановић.

Видојковић је позвао студенте да размисле да ли желе да по завршетку студија напусте земљу и да се опросте од ње тако лако и брзо, а и ако оду, каже он, “неће моћи да се отарасе ужаса из Србије, јер ће преко инетернета моћи да прате све што се дешава”.

Додао је да студенти имају природну одговорност да буду “контролори” у друштву, а довољно је, каже Видојковић, да има “двоје-троје освешћених на факултету, па да се покрене лавина промена”.

Протестима се придружили студенти који су носили дипломе

Професор Оливер Тошковић рекао је да држава смањује аутономију универзитета, да се мења Закон о високом образовању, да је комисија за акредитацију факултета “демолирана”.

Стефановић: Скандалозно понашање СЗС

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић оценио је да је понашање лидера Савеза за Србију и њихових присталица скандалозно.

Протести и у другим градовима

Протести су одржани и у другим градовима. Грађани Крагујевца су се окупили код некадашње робне куће “Београд”, одакле су се уз музику и поруке са разгласа упутили до Ђачког трга.

Испред Прве крагујевачке гимназије је по четрнаести пут организован митинг на којем су Крагујевчани демонстрирали незадовољни тренутном ситуацијом у земљи и граду, а затражили су и оставке председника Србије Александра Вучића и градоначелника.

На Ђачком тргу обратили су се суграђани, доцент на Факултету машинских наука др Саша Јовановић и хирург др Владимир Ђорђевић.

И у Пироту је одржано протестно окупљање ” Један од пет милиона”. На главном градском тргу испред Дома културе окупила се група грађана који су незадовољни владајућим режимом и стањем у земљи. Овога пута изостало је и обраћање и протестна шетња градским улицама.

Са десетог протеста у Јагодини грађани су, као и на протеклим скуповима, затражили оставке Александра Вучића, Ане Брнабић и Маје Гојковић. Пријављивали су се и за одлазак на митинг подршке 13. априла у Београд. Јагодинци су потом прошетали градским улицама без инцидената.

Десети протест “Један од пет милиона” одржан је и у Брусу, на корзоу испред хотела “Звезда”. Обраћајући се окупљеним грађанима, организатори протеста су истакли да будно прате догађаје у општини после усвајања одлуке о оставци некадашњег председника Милутина Јеличића и целе ситуације након избора новог председника општине Брус.

Поновљени су стари захтеви око слободе медија јер, како они кажу, ако буду слободни медији биће и фер и слободних избора. Окупљени у Брусу истичу да народ тражи да институције независно раде свој посао и да сви који су прекршили закон буду процесуирани. На скупу у Брусу говорио је један од организатора протеста у овом месту Александар Грбић. Учесници протеста прошетали су улицама Бруса.

Први протест у Београду одржан је 8. децембра и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Након тога додати су и захтеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Објављивање плана за решавање питања Косова такође је један од захтева.

„Српска стварност“ / РТС, Танјуг /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here