Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

У кругу Здравственог центра у Косовској Митровици oдржава се миран протест здравствених радника због одлуке Приштине да уведе таксе од 100 одсто на робу из Србије. Ситуација на Косову и Метохији је тешка, можда никад тежа и неизвеснија, поручио са протеста директор Клиничко-болничког центра Косовска Митровица, Милан Ивановић.

Ивановић је рекао окупљеним грађанима на протесту да Албанци покушавају да доврше етничко чишћење, а у тој намери прибегли су институционалном насиљу.

“Сетили су се и економског насиља, сада покушавају изгладњивањем и угрожавањем егзистенције Срба да доврше етничко чишћење и стварање лажне, како они кажу, етнички чисте државе, како би формирали велику Албанију”, рекао је Ивановић.

“Основни наш захтев је слобода, основни наш захтев је да пусте ухапшене, они знају да ће они бити увек на бранику отаџбине”, навео је Ивановић.

Ивановић је рекао да је још пре месец дана тражена сагласност за кисеоник, која још није добијена, као ни сагласност за санитетски метеријал.

Додао је да је ситуација тешка, можда, каже, и никад тежа и неизвеснија, јер се овог пута врши и институционално насиље над Србима, а може се, истиче, решавати само јединством и слогом.

“Харадинај поставља неке услове: или ћете признати Косово или ће вам остати санкције којим ћемо вас уништити… Ако не прихватимо, он ће срушити власт… Он је гласноговорник страних сила. А то чујемо и од неких малих кругова, неког опозиционог савеза, који предлажу исте мере. Ти појединци из круга двојке, ти вазали, марионете, пиони, очигледно да су им исте газде, чији су плаћеници”, рекао је Ивановић.

Поручио је да се Срби на КиМ боре мирно, демократски, цивилизовано. Како је рекао, болница у Косовској Митровици је већ била једном “одбрањена” и остала је бастион, у којем се сви пацијенти лече и могу да добију здравствену заштиту.

“Ствари су јасне, ми тражимо слободу, хоћемо мирно да живимо, радимо, да можемо да лечимо људе”, рекао је Ивановић.

Поручио је да је држава дала јасно и гласно безрезервну подршку и да је рекла да неће дозволити никакав погром и да су црвене линије животи људи и њихова слобода.

Окупљеним грађанима са говорнице се обратила и директорка Дома здравља Косовска Митровица Миљана Николић, која је послала поруку Приштини.

“Можете да нам узмете храну, лекове и сигурност, али не можете да нам узмете љубав према Косову и Метохији и никада не можете да нам узмете нашу историју, у којој јасно пише: Косово је део Србије”, рекла је Николићева.

Србима са Космета данас суподршку пружили и представници ФК Црвена звезда Драган Џајић, Звездан Терзић и Митар Мркела, који се налазе у посети Косовској Митровици.

„Српска стварност“ / РТС – Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here