Mesto za reklamu

01.02.2020.

Део српске опозиције, окупљен око Савеза за Србију, усвојио је декларацију и обзнанио почетак кампање бојкота избора, а затим кренуо у протесну шетњу до зграде РТС, где су стигли и учесници протеста који је раније организовао Покрет „1 од 5 милиона“, а од вечерас група политичких активиста „Грађански отпор“, са Срђаном Миливојевићем из ДС на челу.

У Декларацији о бојкоту се наводи да ће се сваки покушај формирања власти на основу резултата „лажних“ избора, како наводе, сматрати актом рушења уставног поретка, те да ће такву власт сматрати нелегитимном и против ње ће се борити свим врстама отпора и грађанске непослушности.

Потписници се обавезују да ће наставити борбу за слободне медије и поштене изборе свим расположивим, легалним средствима.

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас присутнима је поручио да “бити данас овде није политика, борити се против овог зла није политичка одлука”.

“То је питање части. Част је данас у Србији бити на овој страни. Никада Србија у својој историји није имала власт која овако дели народ”, рекао је Ђилас и додао да је “српска опозиција донела одлуку да послуша свој народ”.

“Уводимо у политику Србије нешто што је заборављено – да одржимо реч. Обећавам да ћемо се борити за слободне и фер изборе”, поручио је са говорнице Ђилас.

Лидер покрета “Двери” Бошко Обрадовић рекао је да неће да учествује на, како је рекао, “лажним изборима” и затражио оставку председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић.

“Ако желите ишта да урадите активно, да предузмете нешто да би се у Србији променило набоље, данас вам је место овде. У нормалним земљама нема тих подела ‘ми и они’. Данас у Србији, нажалост, постоје само две стране, постоје ‘они’ и постојимо ‘ми’ који желимо да им видимо леђа”, изјавио је председник Народне странке Вук Јеремић и додао да је “једини прави пут – пут тоталног бојкота”.

Скупу се у име Демократске странке није обратио председник Зоран Лутовац, који је био у сали, већ потпредседница странке Драгана Ракић, која је рекла да никада не би пристала да учествује на лажним изборима и постане народна посланица која ће примати посланичку плату, док, како каже, хиљаде опозиционара „добијају батине и отказе“.

Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић изјавио је да бојкот није повлачење.

“Александре Вучићу, молим те, извини. Извини што те враћам у период живота из кога вучеш трауме, али поново ћеш морати да се играш сам, без нас у улози статиста”, рекао је Трифуновић и додао да “интегритет нема цену”.

Новинар Срђан Шкоро први се обратио присутнима речима да је скуп сазван како би се званично прогласила кампања бојкота.

“Бојкот не значи само неизлазак на изборе, него хоћемо да знамо ко је убио Станику Глигоријевић. Бојкот је и што нећемо да живимо у градовима у којима је најзагађенији ваздух на свету. Хоћемо да знамо шта ради брат Александра Вучића, отац министра полиције Небојше Стефановића, Ане Брнабић, Синише Малог, родбина и кумови. Бојкот је и принцип и поштовање, бојкот је људска обавеза, чистилиште, одлука после које нема назад”, рекао Шкоро.

“Више него икоме нама су потребни избори, али не овакви какви ће бити организовани на пролеће”, рекао је за говорницом Слободан Првановић, научни саветник у Институту за физику и иницијатор захтева за промену уређивачке политике Радио-телевизије Србије и позвао на бојкот.

Првановић је позвао и на подршку телевизији Н1, а председнику Србије Александру Вучићу поручио да да интервју за ту телевизију.

Након скупа, организована је протестна шетња до зграде Радио-телевизије Србије (РТС). Испред зграде говор је одржао драматург и потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић.

“Зашто бојкот и докле? Зато што је то једини начин да се сачува и политичко и људско достојанство, да се сачува реч и идеја да и у политици може бити поштења и алтруизма”, рекао је Ковачевић окупљенима испред зграде РТС-а.

Тиме је протестна шетња завршена, а поједини учесници протеста на врата јавног медијског сервиса залепили су налепнице на којима је писало “Није српски ћутати”, алудирајући на некадашњу ауторску емисију новинара Драгана Бујошевића, данас директора РТС-а као и налепнице са порукама “Новинари РТС-а покажите солидарност са колегама из Н1”.

За бојкот избора до сада су се изјасниле Странке окупљене у опозиционом Савезу за Србију (Демократска странка, Странка слободе и правде, Покрет Двери, Народна странка, Покрет за преокрет и Заједно за Србију) и Покрет слободних грађана, наводећи да нису испуњени услови да избори буду организовани на демократски и фер начин.

 „Српска стварност“ / © Танјуг / AндиријаВукелић,  РТС, Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here