Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Поводом трогодишњице рушења објеката у Савамали одржан протест “За град без фантома на власти”. Протест је почео испред зграде Геозавода у Београду, а након шетње код Скупштине града Београда откривен је “споменик” заменику градоначелника Београда Горану Весићу и министру финансија Синиши Малом, бившем градоначелнику.

Велике лутке Весића који држи гондолу и Малог који има багер, постављене су у парку испред Градске скупштине.

“То је споменик фантомима, споменик корупције, бахатости, свему ономе што наш град није”, рекао је Добрица Веселиновић из Инцијативе “Не давимо Београд” и додао да су то једини споменици које ће Весић и Мали добити у Београду.

На протесту, који је почео у Херцеговачкој улици, испред Геозавода, представник Иницијативе “Не давимо Београд” Радомир Лазовић рекао је да су Весић и Мали “на врху пирамиде зла” и “врсни визионари деструкције”, који за своја недела према граду још нису одговарали.

Лазовић је нагласио да ће споменицима “њихова имена заувек остати уклесана у историји Београда као опомена како се никад више не би поновила поновила ситуација да Београдом владају фантоми”.

Он је казао да је ситуација у Београду “мрачна”, али да уједињени и солидарни грађани могу да је поправе.

“Београдска гондола, музичка фонтана, Београд на води, виртуелни метро, сеча дрвећа, нелегална градња, исељавање људи, колапс саобраћаја, новогодишња расвета, отимачина, бахатост, безобзирност, мржња, то је данас слика нашег града”, оценио је он.

Грађани су носили транспаренте “Док сви нису слободни – нико није слободан”, “Нећемо само промену већ промену система”,”Пешаци нису маратонци” и друге.

Са камиона на којем је транспарент “Солидарност” пуштала се музика, а приметни су били и транспаренти “Један од пет милиона”, “Не давимо Београд”, “Чији град?”, “Београд је наша заједничка кућа и двориште”, заставе Града Београда и дугиних боја.

Носила се и застава на којој је жута патка, један од симбола организатора протеста Инцијативе “Не давимо Београд”, али и карикатуре Душана Петричића на којој је представио рушење у Савамали.

Међу учесницима протеста су били и лидери Савеза за Србију Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Балша Божовић, Вук Јеремић, чланови Покрета уједињених фантома, као и представници Инцијативе “Не давимо Београд”, који су и организатори.

Подсетимо, у ноћи између 24. и 25. априла 2016. године, по окончању парламентарних избора, неколико особа маскираних фантомкама порушило је више објеката у Херцеговачкој улици. Они су грађанима одузимали телефоне и малтретирали их. Грађани су позивали полицију, али нико није реаговао.

Из извештаја тадашњег заштитника грађана Саше Јанковића о контроли рада полиције те ноћи произлази да је “из врха” полиције службеницима наређено да тако поступе, а начелник Комуналне полиције Никола Ристић је у разговору с омбудсманом тврдио да грађани нису позивали Комуналну полицију, иако се показало супротно.

Шеф смене у полицији у време ноћног рушења у Савамали Горан Стаменковић осуђен је условно на пет месеци затвора због оптужби за несавестан рад. Он је у мају 2018. године потписао споразум о признању кривице са Вишим јавним тужилаштвом у Београду.

Тадашњи премијер Александар Вучић изјавио је поводом догађаја у Савамали да су ноћно рушење извели “комплетни идиоти”, а потом да је за рушење одговорна градска власт. Све време је инсистирао да су порушени објекти били нелегални.

Објекти у Савамали налазили су се на делу земљишта до којег треба да се простире урбанистички пројекат “Београд на води”.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here