1. 06. 2020.

Присталице покрета “Одбранимо реке Старе планине” блокирале су данас саобраћај у Немањиној улици, испред зграде Владе Србије где је у подне почео протест због уништавања природе. Главни захтев окупљених је испуњење обећања које је дао председник Србије Александар Вучуч – да се забрани изградња малих хидроелектрана (МХЕ) у заштићеним подручјима.

Представници еколошких удружења из целе земље, професори Београдског универзитета и научници траже да се више користи геотермална и соларна енергија и енергија ветра и забрани градња у заштићеним подручјима.

“На нашим плећима терет ове генерације је питање екологије и питање заштите животне средине боримо се да сачувамо водоизвориште савски насип који од поплава брани најмногољуднију општину у Србији”, каже Ива Марковић из организације “Право на воду”.

До сада имамо изграђених 120 минихидроелектрана, а планирано је 856.

“Ако би направили 856 објеката имали би два до три процента енергије на годишњем нивоу ал би то значило да бисмо зацевили преко 2.200 километара водотокова и да смо девастирали све вредне брдскопланинске акватичне екосистеме2”, каже Оливер Илић , из организације “Савски насип”.

Сви велики градови имају загађен ваздух, а Београд је био и међу најзагађенијим градовима на свету.

“Имамо ми неки мониторинг који је општи показатељ загађења ваздуха – садржај честица и садржај неких гасова, али не меримо бројне токсичне супстанце”, каже Ратко Ристић, декан Шумарског факултета.

“Загађење ваздуха и климатске промене долазе из истог оџака, односно загађујуће материје и угљендиоксид који је главни контрибутор промене климе долази углавном из термоелектрана и процеса сагоревања фосилних горива”, каже Драгана Ђорђевић, руководилац Центра за инжињеринг животне средине.

Закон који предвиђа забрану изградње минихидроелектрана упућен је Влади.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here