Mesto za reklamu
  1. мар 2019.

Матуранти Филолошке гимназије у Београду окупили су се испред Полицијске управе града Београда у знак подршке свом другу Павлу Цвејићу, који је ухапшен због упада у зграду РТС-а. Са њима су и ученици Математичке гимназије.

Ученици су у шетњи од Зеленог венца до седишта градске полиције носили транспаренте “Правда за Павла”, “Учионица, а не затвор” и скандирају “Вратите нам друга”, “Павле, Павле”, “Правда за Павла”.

Матуранти тврде да је Цвејићу пресуда изречена “по кратком поступку” и наводе да му је практично одузето право да заврши средњу школу и упише факултет.

“Ми овде нисмо ни због власти, ни због опозиције, него због нашег друга Павла. Ово је протест за њега”, поручено је са протеста.

Ученици траже да се Павле Цвејић пусти у року од 48 сати, те да ће се, ако не буде ослобођен до среде у 16 часова, у протест укључити и ученици осталих средњих школа у Београду.

Између окупљених ђака и зграде ПУ постављен је мањи кордон полиције.

Београдски медији преносе речи ђака да су уредно пријавили скуп и да имају подршку родитеља.

Како преноси Фонет, у данашњем протесту придружили су се и професори.

Цвејић је ухапшен у недељу ујутру, у свом стану, а судија за прекршаје му је изрекао казну од 30 дана затвора. Они који су били са њим тврде да није правио нереде и да се није “дрско и безобразно понашао”.

Скуп је протекао мирно, а једина ситуација на рубу инцидента је забележена испред зграде Гимназије, када је група младића, који су се представили као “бивши ученици” псовала учеснике протеста и носила транспаренте “Правда за Павла – 30 дана премало” и “Доле опозиција”.

„Српска стварност“ / Фонет /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here