Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Двадесет пети протест под слоганом “Сви кaо један – 1 од 5 милиона” одржан је у Београду. Организатори протеста су навели да је тема овонедељног окупљања било  “подсећање на све жртве режима за време трајања протеста”.

Окупљенима код Теразијске чесме обратио се професор др. Чедомир Чупић који је рекао да се током шест месеци показало да нема тог разлога који грађане може да заустави “у протесту против узурпатора Александра Вучића”.

“Само упорни и издрживи имају шансу да остваре оно за шта се праведно залажу. Ви сте чувари стварог пламена протеста, који се не смирује, већ показује нове начине у спречавању узурпатора у његовој насртљивој намери да све држи у својим рукама”, истакао је Чупић и додао:

“Нема области у Србији у којој се он не меша и у којој не жели да господори… Он је изашао из уставних и законских овлашћења председника”.

Грађанима су се потом обратили глумац Брансилав Лечић и доктор стоматологије Арис Мовсесијан.

Лечић је поновио је да су “храбри људи у Србији отпочели један протест отрежњења”.

– Не долазимо ми овде из луксуза и зато што немамо друга посла, дошли смо овде да се боримо за оне ствари које се тичу целога друштва. Зато морамо да издржимо и одвојимо време за ове протесте, зато сам ту да вас подсетим да ово није само шетња суботом, већ је ово борба да достојанствено живимо у нашој земљи. Ово је слободан парламент, овде се одлучује о слободи свакога грађанина, о слободи целог друштва – рекао је Бранислав Лечић.

Лечић је рекао и да ће се 8. јуна организовати велики протест у целој Србији како би се прославило шест месеци од почетка протеста и најавио да ће се тада изаћи са новим потезима са којима ће се, како каже, угрозити већ начета власт.

– Неки људи кажу да се протести осипају, али ако се окренете око себе нећете видети тако. Када су мучки ударили Борка Стефановића и када су протести почели, мислили су да ћемо опстати шест месеци. Такође, нико није веровао да ће опозициони политичари сести за исти сто. Овде смо вечерас да бисте ви учинили да ми политичари не гласамо “на звонце”. Овде смо да одржимо протесте и омогућимо нормалне услове за изборе. Зато ви требате да нам помогнете – поручио је доктор стоматологије Арис Мовсесијан, иначе члан Нове странке.

Грађани су потом кренули уобичајеном рутом од Теразијске чесме до РТС-а, а шетњу су завршили код зграде Председништва.

Први протест дела опозиције одржан је 8. децембра и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

На једном од претходних протеста, демонстранти су упутили три захтева. Први је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

„Српска стварност“ / ртс.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here