Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Грађани су се и овога пута окупли на платоу испред Филозофског факултета на протесту који се сада одржава под крилатицом “У бојкот 2020”, а на који је грађане позвао овога пута Грађански отпор, група грађанских активиста међу којима су Срђан Миливојевић, професорка Биолошког факултета Биљана Стојковић, активиста Петар Бељић, Милка Ерић и Саво Манојловић. На протесту су били и лидер Демократске странке Зоран Лутовац и председник општине Стари град Марко Бастаћ.

 Активисткиња групе грађана Грађански отпор Александра Пушкић поручила је на вечерашњем протесту да “неће издати грађане и идеју бојкота лажних избора”.

Она је на Платоу код Филозофског факултета рекла да је то место “симбол борбе за слободу” и позвала грађане на солидарност.

– Могу нас газити, мрзети и пљувати, али знамо да ћемо победити јер тражимо правду и истину. Солидарност је наша снага. Окупили смо се пре неколико месеци око Александра Обрадовића и нисмо дали једног од нас. Данас то радимо за две грађанке које нису сагле главу, просветне раднице које су васпитавале нашу децу остале су без посла. Оне су поносне и своје и нису се продале. Има ли веће вредности од ове поруке ђацима – будите своји и не дајте да вас покоре. Данас стајемо уз Биљану Црнић – рекли су организатори.

Окупљенима се потом обратила и професорка из Ужица Бранка Црнић за коју је Пушкић рекла да је жртва политичког прогона.

“Нисам ћутала јер је ћутање саучешће у неправди”, рекла је Црнић и појаснила да је изгубила посао као и да је добијала савете да се учлани у Српску напредну странку како би се заштитила али да то није прихватила.

Како је објаснила, она је јавно рекла да трпи притисак директора школе и супротставила се када је отказ требало да добије колегиница која је 22 године радила на одређено време и то на најбољи могући начин.

“Постављам питање да ли децу у школама треба да уче политички подобни који су истовремено и ботови”, рекла је Црнић.

Она је додала да се обратила просветној инспекцији и судовима, али да је очекивање да ће добити заштиту државе само њена “наивна вера”.

“Морамо бити солидарни и обновити лекцију достојанства ” поручила је грађанима Црнић.

Након обраћања, демонстранти су кренули у шетњу до Републичке изборне комисије где су оставили празну изборну кутију.

У кутију су убацили папир који симболично представља гласачки листић на којем је број 1 „Александар Вучић“, а заокружен број 2 уз који пише „бојкот“.
„Та празна кутија је симбол онога што мислимо о изборима“, рекла је активисткиња Александра Пушкић.

Грађани који су се окупили у центру Београда носе транспаренте са паролама које се односе на бојкот избора, али и пароле подршке телевизији Н1.

Са разгласа на комбију организатори су пуштали музику, а грађани су носили транспаренте са натписима “У бојкот за Србију”, “Треба нам солидарност”, “Борба за чист ваздух”.

Миливојевић је уочи протеста изјавио да је идеја Грађанског отпора да протести не смеју да замру, да они не припадају ниједној поличкој ни грађанској организацији, већ грађанима који од децембра 2018. протестују, као и да се залажу да протеста буде и у изборној ноћи.

Протесте други пут организује „Грађански отпор“, након што су се из организације повукли активисти „1 од 5 милиона“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here