1. 02. 2021.

Запослени у Јавном предузећу (ЈП) “Пошта Србије” поручили су данас са протеста, испред Главне поште у Таковској, који је организовао Самостални синдикат поштанских радника, да траже да плате радника у том предузећу, које су мање од 60.000 динара, буду повећане за 10 одсто.

Они такође траже да се осталим запосленима, осим пословодству, плате повећају за три одсто.

Председник синдикалног одбора Земун Самосталног синдиката поштанских радникаАлександар Јанић рекао је да је просечна нето зарада у Србији за октобар 2020. године била 60.109 динара, а у ЈП “Пошта Србије” 54.856 динара.

Он је навео да је плата већине запослених у ЈП “Пошта Србије” испод просечне зараде у Србији.

Запослени у овом предузећу траже да им се исплати зарада из добити по усвајању завршног рачуна, а уколико добити нема да се од Владе Србије захтева исплата једнократне помоћи од 45.000 динара.

Они захтевају од Владе Србије да по хитном поступку узме у разматрање ситуацију у ЈП “Пошта Србије”, да финансијски и стручно помогне као што је помагала многим јавним предузећима до сада.

Траже и да се запослени који раде дуже од 24 месеца запосле по уговору на неодређено време, да се боловање оболелима од корона вируса исплаћује 100 одсто и да се онима којима је смањена плата по овом основу врати новац.

Запослени у ЈП “Пошта Србије” траже од Владе и ресорног министарства да се у што хитнијем року уради ревизија пословања у овом предузећу и да се доведе стручан менаџмент, јер је, како тврде, на челу овог предузећа нестручно пословодство.

Председница Самосталног синдиката поштанских радника Јадранка Станков рекла је да траже да садашња директорка Мира Петровић буде смењена, као и да буде доведен нов директор који ће ово предузећа дићи на ноге.

Станков је рекла да је данашњи протест први у низу и да ће ускоро организовати нов протест уколико њихови захтеви не буду испуњени.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here