Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

У Београду се по 27. пут одржан протест под називом “Један од пет милиона”.

Данашњим окупљањем и шетњом обележено је се шест месеци од првог протеста дела опозиције у Београду.

Драмски писац Синша Ковачeвић поручио је окуљенима код Теразијске чесме да “другог излаза сем победе, коју ће опозиција остварити на изборима, нема”.

“Победићемо јер немамо другу државу и Србија нема никог другог сем нас”, рекао је Ковачевић.

Он је рекао да данас “осмеси и лепота Србије краси многе градове широм света, али је остало “златно семе” из којег ће нићи нова Србија.

Он се дубоко наклонио за “упорност и истрајност” грађана, за њихову борбу за слободу.

“Не љубе лепи, него упорни”, рекао је Ковачевић који је, како је објаснио, упристојио једну познату изреку.

Новинар Вукашин Обрадовић поздравио је окупљене у име стручног тима који је имао задатак да формулише “услове за поштене изборе”.

Обрадoвић је навео да је тим прецизирао шест захтева – да се председник Србије “обавеже” на неутралност у изборном процесу, оставке министра и државног секретара културе и информисања због, како је навео, “медијског мрака”, смена свих чланова РЕМ-а, да РТС и РТВ уведу емисије у којима се супротстављају становишта о темама које интересују грађане. Додао је да се захтева и формирање Надзорног одбора за изборе који ће бележи неправилности током избора.

“Републичка изборна комисија и Министарство за државну управу и Републичко јавно тужилаштво треба више да се ангажују, пропишу услове о употреби мобилних телефона на бирачким местима, као и у погледу бирачког списка”, нагласио је Обрадовић.

Председник општине Шапца Небојша Зеленовић рекао је да ће се борба водити “на кликер” – памећу и упорношћу и да ће се “власт победити на слободним изборима”.

Говерећи како функционише град који води, он је рекао да је и у Шапцу падала киша, али није било поплава јер су канали очишћени.

Он је нагласио да је то једна од ретких општина у Србији где се смеће односи са територије општине и истакао да је власт у Србији новац намењен за борбу против поплава трошила у партијске и политичке сврхе.

“Ја вам нудим Србију где сваки грађанин одлучује о свом новцу и институционално је заштићен”, поручио је Зеленовић окупљенима који су га бурно дочекали аплаузом.

Он је рекао да ће изградити “слободну и нормалну државу” после победе на изборима.

Ми на унапред украдене изборе нећемо изаћи, нити се враћамо у парламент јер га је укинуо председник Србије Александар Вучић, као и све друге институције, поручио је вечерас на протесту “Један од пет милиона” у Београду градоначелник Шапца Небојша Зеленовић. Он је нагласио да нема одустањања и да ће се наставити протести, тако да ће истрајност и упорност однети победу. Закључио је да фер избори представљају минимум демократије.

На позив глумца Бранислава Лечића окупљени су кренули у протестну шетњу.којом су од Улице краља Милана, кроз Ресавску и Булевар краља Александра стигли до зграде РТС-а, где је данашње окупљање завршено “дневником слободне Србије”.

На зграду РТС демонстранти су лепили налепнице на којима је писало „Стоп лажима“ и „Буди нормалан“, као и поруке генералном директору Драгану Бујошевићу и уреднику информативног програма Ненаду Љ. Стефановићу.

Протести су одржани и у више градова Србије. 

Са Крагујевчанима, који су се окупили 23. пут, шетали су новинар Срђан Шкоро, функционер Народне странке Лазар Ђуровић, лидер Двери Бошко Обрадовић, који је оценио да су “сви захтеви протеста потврђени у извештају Европске комисије и у извештају организације Фридом Хаус”.

Први протест дела опозиције одржан је 8. децембра и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

На једном од ранијих протеста, демонстранти су упутили три захтева.

Први је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова.

Други је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here