Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Без обзира што се стално апелује на придржавање мера против короне, културолошки фактор игра главну улогу, упозорио је за РТС проф. др Владимир Дилигенски, начелник клиничке психијатрије КБЦ “Др Драгиша Мишовић”. Указао је да смо као лоши ђаци, “морате хиљаду пута да поновите да би се нешто на крају добило и плаћамо високу цену свега тога”.

Земље Европе се поново полако затварају. На одређено време уведене су забране изласка током ноћи, у Шпанији је епидемија поново ван контроле, Словенија затвара вртиће, хотеле, бутике …. Мере постоје и код нас, али много је људи који их не поштују.

Владимир Дилигенски за Јутарњи програм истиче да смо културолошки такви људи и да увек има бар пет до десет посто оних који ће урадити супротно од оног што се каже. Указује и да се нешто такво не може десити у Јапану или Немачкој, где су људи много дисциплованији.

“Тај културолошко фактор заиста игра главну улогу. Ви знате да се у појединим земљама као што је Нови Зеланд  апсолутно под контролом држи од самог почетка епидемије”, објашњава неуропсихијатар и психотерапеут Дилигенски.

Сматра да без обзира што се апелује увек има један број људи који то неће извршити урадити и ту не може много да се промени.

“Неизвесност велика, резултате једино дају дистанца и маска”

Општи је утисак ипак, оцењује доктор,  да нека брижност велика и страх јењава на неки начин,  јер нам је ово неки трећи тзв. ванредни систем у који улазимо и помало нам је доста свега.

“Тако да су људи мање оптерећени, имају неко искуство и ипак ће то у једном тренутку проћи тако да је то мало и растерећење. Међутим бројеви су неминовни. долази све више и више пацијената, биће пуно све”, упозорава Дилигенски.

Указује и колико је тешко здравственим радницима, посебно онима који подносе највећи терет који су директно везани за интензивне неге, анестезиолози. “Много је тешко али они ипак то извршавају, зато што им је то дужност и надамо се бољем времену”, каже професор.

Додаје да је неизвесност је велика, и да не знамо када ће све ово престати, неки кажу 2024, неки на лето.

“Та нагађања су увек дискутабилна, надајмо се тој вакцини. Сви кажу хоћемо руску вакцину, Руси се хвале да су заиста постигли неки добар ниво и чак имају три вакцине. Доћиће време и код нас да ћемо добити ту вакцину и да се приведе крају ова пошаст у овом веку после сто година, после прве епидемије оног шпанског грипа, процењује Дилигенски.

Саветује сталне рестриктине мере, јер људи ће и даље правити неке журке. Зато стално апеловати, више пута понављати на телевизији да се људи држе тих мера јер то је једино што даје резултате – дистанца и маска.

“Наша ситуација је много лакша него у другим земљама и ми смо као лоши ђаци морате хиљаду пута да поновите да би се нешто на крају добило и плаћамо високу цену свега тога.

“Бити на респиратору није наивна прича”

Доктор наводи да у болници “Драгиша Мишовић” имају консултативну службу која обилази пацијенте којима је бпотребна психолошка помоћ, као и организовану службу која помаже запосленима, првенствено сестрама, јер је долазило до врло тешких ситуација.

“Када неко умре у смени ко је веома млад, сестра која је емотивно веома уложила да покуша га спаси да не умре, не може да дође себи, дешавало се да почиње да повраћа и ту су неопходне те психијатријске интервенције”, искуства су доктора Дилигенског.

Оцењује да је било ту доста корисног искуства али и наглашава, како каже, “не дај боже да се тако нешто поново врати”. Верује и да су садашњи случајеви ипак нешто мањег интензитета у односу на оно што су прошли.

Истиче и да имају доста искуства с онима који су већ прележали корону. Пацијенти имају после тога интензивне главобоље, анксиозност, добију панични поремећај, депресивност.из разлога што су били у блиском контакту са смрћу.

“Бити на респиратору није уопште наивна прича, пацијенти буду успавани за то време, одједанпут се пробуде с новим неким чињеницама. Неки су одбијали респиратор и тако умрли, знам неколико случајева. Последице су мало дугорочније, увек је проблем са срчаном акцијом, честа је компликација и енцефалитист, значи добијате и запаљење мозга а са тим добијате и разне последице”, упозорио је Дилигенски.

Поновио је да за људе који све то не разумеју треба што више понављати. Указао је и да је много страховања али да се најстарији најбоље и држе мера.

“Сви се највише плаше деце и адолесцената који са неких журки и неког с плава и довуку то. По нашем искуству најгоре су свадбе, весеље и светковине које се праве у затвореном простору,  и када се невероватно зарази око 80 посто. То је највећи ризик и највише би требало апеловати да се све то обележава крајне скромно и у најужем кругу”, указао је доктор.

Нагласио је да је повећан је број суицида, и да то највише показују амерички подаци где је повишена стопа. Анксиозност је повећана за 30-40 процената, депресивност 50, покушај суицида и реализације за око 35 одсто.

Дилигенски посебно наглашава да би требало обратити пажњу и на један немедицински фактор а то је губитак посла.

Такође, упозорава и да померање часовника веома утиче на наше понашање, убацује нас у анксиозност, депресивност, а и проценат инфарктног стања је далеко већи.

“Занемарујемо колико је важно спавати одређено време, а кад вам неко скрати спавање један сат све се мења и потребно је прилагођавање око месец дана. Изгледа да нам је ово задњи пут и да се захвалимо што је Европска комисија то коначно укинула”, поручио је професор доктор Владимир Дилигенски.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here