Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести Ивана Милошевић рекла је за РТС да је старосна структура пацијената различита, да има пуно младих, као и старијих људи. У овом тренутку најтежи болесник кога лечим има 29 година, рекла је Милошевићева. Додала је да је већина запослених у тој установи вакцинисана.

Раст броја заражених пуни црвене зоне. Тако је и на Клиници за инфективне и тропске болести где је више и прегледа и пријема.

Проф. др Ивана Милошевић, заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести, рекла је за РТС да постоји континуирани раст броја прегледа, као и да је пре две-три недеље дневни број прегледа је био око 70 до 100, а сада 160 односно 170 за 24 сата.

У истом тренду се креће и број пријема, пуна је Инфективна клиника, ту су друге установе које примају болеснике – ВМЦ “Карабурма” и ковид болница у Батајници.

“Опет смо у ситуацији да чим се један болесник отпусти, буде примљен нови, али има места у ове две установе”, рекла је Милошевићева.

Старосна структура пацијената је различита, има пуно младих, као и старијих људи.

“У овом тренутку најтежи болесник кога лечим има 29 година. Људи су се заразили на летовању, на породичним скуповима, неки немају идеју где су се заразили што говори колико је билест непредвидива, довољно је да неко буде инфициран и да нема тешку клиничку слику, а да може да зарази друге”, истакла је др Милошевић.

Одговарајући на питање да ли су вакцинисани, она каже да велика већина није вакцинисана.

Говорећи о последицама ковид инфекције, Милошевићева указује да је најчешће реч о фибрози плућа, кардиолошким последицама у виду миокардитиса.

“Не примамо болеснике који имају лаку форму, само оне који захтевају болничко лечење, и тај млади човек од 29 година није било тежак у старту, али је болест напредовала и ноћас је дошло до погоршања”, рекла је Милошевићева.

Др Милошевић сматра да не морате да имате мотив ако радите на Инфективној клиници када је реч о вакцинацији, довољно је да видите болеснике, као и да је већина запослених у тој клинивци вакцинисана.

Милошевићева је, одговарајући да ли је за обавезну вакцинацију здравствених радника, рекла да се стално прича о личној одуци, али да не смемо да заборавимо да одлука да се не вакцинишемо има импликације на особе око нас.

Према њеним речима, oд Хипократа главни етички мотив за оне који се баве медицином је да не смемо да нашкодимо нашем боленику.

“Одлуком здравствених радника да не приме вакцину против ковида, што значи да сутра могу да заразе болеснике, руши се вишемиленијумски етички концепт у медицини”, закључила је др Милошевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here