Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Професор доктор Борислав Каменов, имунолог, професор нишког Медицинског факултета у пензији и бивши директор Клиничког центра Ниш рекао је за РТС да ћемо престати да носимо маске када број оболелих буде испод ризичног, али каже да је битније од тога да нема масовних окупљања, јер тада једна особа може да зарази велики број људи и са маском и без маске.

Доктор Каменов је рекао за Јутарњи програм да не може да каже да је незадовољан тренутном епидемиолошком ситуацијом, и да је повољно што се број оболелих смањује.

“Можемо да се надамо бољој ситуацији, али то не значи да можемо да будемо релаксирани”, рекао је Каменов и навео пример Индије, која је свела пандемију на ниске бројке, али су због традиције купаља у реци погоршали ситуацију, јер један човек на таквом догађају може да зарази велики број људи.

“У Србији смо имали број оболелих сведен на 20. Народ је почео да користи витамин Д. Дошла је јесен, покушавао сам да нагласим да треба да се повећа количина витамина, међутим, многи су сматрали да је то опасна, али касније смо дошли до тога да су количине витамина повећане”, навео је професор Каменов.

Још једном је нагласио да је неозбиљно организовање масовних окупљања, јер једана особа може да зарази велики број људи и нада се да ће млади да разумеју то.

Каже да је најбитније да се узимају витамини, фолна киселина, пробиотици и да се избегавају велика окупљања и онда ће ситуација бити боља, али све то захтева време.

Када је реч о колективном имунитету, Каменов је рекао да је идеални број 70 посто вакцинисаних, али да не треба да заборавимо и имунитет оних који су прележали корону, тај имунитет није мали.

Навео је пример колегинице из црвене зоне која има велики број антитела, а није била заражена, што значи да се прокужила. “Ми о прокуженима немамо евиденцију, али они побољшавају успех вакцинације”, нагласио је професор.

Говорећи о прославама матурских вечери, каже да она могу бити ризик јер једна особа може да зарази велики број људи, такође и свадбе су прилично ризичне.

Додаје да ће ускоро доћи време за путовања, јер, како каже, људи морају да разбију монотонију.

Каменов није тачно прецизирао када ћемо скинути маске, каже да ће се то вероватно десити када број оболелих падне испод ризичног броја, али битније од тога је да нема масовних окупљања.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here