Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Копредседавајући Привременог надзорног тела за праћење медија проф. др Раде Вељановски изјавио је данас да је договорено да упуте два документа, смернице медијима и апел политичким странкама о томе шта се од њих очекује у предизборном процесу.

Проф. др Вељановски је на првој конференцији за новинаре Привременог надзорног тела у Скупштини Србије рекао да су у документима навели шта треба да се дешава у предизборном процесу, и то не само од момента када избори буду расписани него и раније.

“Нама је потребна извесна промена понашања у медијској сфери. Нисмо имали довољно времена да то урадимо бар шест месеци пре него што буду одржани избори, али постоје објективне околности због којих се то догодило”, навео је проф. др Вељановски.

Он је истакао да се смернице медијима заснивају на медијским законима и договорима у међустраначком дијалогу.

“У највећој мери подсећамо медије шта је њихова обавеза, да треба свој посао да раде објективно и професионално, да на уравнотежен начин представљају актере који учествују у политичком животу јер знамо да искуства говоре да до сада није било баш све у реду”, рекао је проф. др Раде Вељановски.

Позвао је медије да погледају документ и да се у демократском друштву понашају тако да обезбеде објективно информисање грађана.

“Ми се никоме појединачно не обраћамо, не делимо медије, већ на исти начин упућујемо смернице свима”, објаснио је Вељановски.

Апел политичким странкама се, каже Вељановски, односи на то да учествују у програмима на свим медијима.

“Имамо искуство да се догодила велика поделе на медије, оне које промовишу представнике власти и медије који претежно промовишу учеснике из опозиције, а са друге стране и актери се селективно одазивају”, рекао је Вељановски.

Професор др Вељановски је оценио да то није добро и да такво искуство треба да се промени.

Иначе, недавно је,  конституисано Привремено надзорно тело за праћење медија током изборне кампање, у Народној скупштини Републике Србије. У раду Привременог тела своје чланове пријавили су из опозиције СДС Бориса Тадића, Доста је било Саше Радуловића, коалиција НАДА и Странка модерне Србије. Чланови Привременог надзорног тела изабрали су за копредседавајуће овог тела Оливеру Зекић, председницу Савета Регулаторног тела за електронске медије и проф. др. Радета Вељановског.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here