Mesto za reklamu

03 02. 2022.

Заменик директора Ургентног кличког центра Ниш проф. др Радмило Јанковић рекао је да је епидемиолошка слика у Србији комплексна и додао да се наша земља суочава са плимом заражавања, јер је омикрон сој вирулентан и преноси се за неколико секунди.

“Овом соју је потребно тек неколико секунди да пређе са једне особе на другу. Доводи до заражавања великог броја људи и оних претходно инфицираних и вакцинисаних. Моја пројекција са почетка месеца је била 20.000 или 30.000 заражених”, рекао је Јанковић за Пинк телевизију.

Он је казао да су бројеви заражених далеко већи него што говоре званични подаци, те нагласио да се вирус највише шири међу млађом поулацијом која је најмање дисциплинована када су епидемиолошке мере у питању.

Подсетио је да је вухански сој давао такву клиничку слику да је 20 до 25 одсто заражених морало у болницу, а сваки пети је морао да буде хоспитализован.

“Касније са другим сојевима као што је делта, проценат је био мало испод десет, осам до десет одсто. Сада је тај проценат, на оволики број заражених, испод један одсто. Сваки стоти мора у болницу”, рекао је Јанковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here