Mesto za reklamu
  1. 11. 2021

Питање је дана када ће нови сој вируса корона омикрон стићи и у Србију, каже заменик директора Клиничког центра Ниш, анестезиолог проф. др Радмило Јанковић и напомиње да нема довољно информација о томе како нова мутација утиче на ширење вируса и клиничке слике због чега, истиче, треба озбиљно схватити новонасталу ситуацију.

“Логично је претпоставити да Србија неће бити изоловано острво и да је питање сата када ће се први заражени новим сојем коронавируса, остаје само да се реорганизујемо и видимо шта нам је чинити”, рекао је Јанковић за Танјуг.

Указује да је главна стрепња око новог соја да ли ће се лакше ширити, изазивати теже клиничке слике и колико ће вакцине које су тренутно у употреби бити ефикасне против нове подваријанте.

Јанковић каже да је могуће да да ефикасност вакцина неће бити на истом нивоу као за изворни, вухански сој вируса, што се, како каже, показало и код делта соја, али сматра да треба сачекати и видети ефекте.

“Све вакцине, условно речено модерне вакцине, које су у оптицају у западним земљама циљају спајк протеин као основни део вируса на којем је нова мутација”, рекао је Јанковић.

Када је реч о патогености новој соја вируса, не очекује да ће бити већа и да ће узроковати теже клиничке слике.

Напомиње да све док постоји могућност да се вирус несметано шири и и да се размножава у невакцинисаним који су, како каже, најосетљивији, могу да се јављају нове мутације. “Није искључено да неке такве мутације буду и слабије, које ће на крају довести да вирус има само ендемски карактер, али свака досадашња мутација је била опаснија од предтходне”, рекао је Јанковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here