Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Професор доктор Дарко Танасковић каже да не изненађује што Вашингтонски споразум Приштину није обавезао на било шта, јер “они ништа до сада нису испунили од онога на шта су се обавезали” и наглашава да ове године можемо очекивати да се Приштина поново кандидује за пријем у Унеско. Поручује да Дејтонски споразум за сада нема алтернативу иако није идеалан. Наглашава и да у даљој перспективи очекује промену граница на Балкану.

Дарко Танасковић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да је пред нама Божић који је најважнији хришћански празник, јер је реч о рођењу Исуса Христа, али да је најрадоснији празник Васкрс.

“Између Божића и Васкрсења прелази се један тежак пут, све до Великог четвртка и Великог петка када су најтужнији дани и када се свеће гасе. Ако то пренесете на нашу судбину, судбину нашег народа и нашу индивидуалну судбину у овим годинама, ја мислим да је ту поука како треба имати тај онтолошки оптимизам – да треба веровати да ће свакако доћи бољи дани, а чинити све оно што стварно сматрамо да је исправно, а не оно што чинимо зато што мислимо да би требало радити из неког другог разлога”, поручује Танасковић.

“Тако важи и за нас – ми морамо да се боримо и као Србија и као спрски народ и као појединци за оно у шта верујемо и сигуран сам да ће доћи у том смислу бољи дани”, додаје професор.

На питање како Срби дочекују овај празник и да ли су уједињени, Танасковић каже да морамо признати да нису потпуно уједињени. “Уколико је саборност једна од најзначајнијих порука светосавља, онда њу баш у потпуности не испуњавамо и то у вези са неким најзначајнијим питањима из нашег народа и наше судбине”, рекао је Танасковић.

“Дејтонски споразум за сада нема алтернативу”

После Бајденове победе све су јачи захтеви за ревизијом Дејтонског споразума. Истиче да Дејтонски споразум за сада нема алтернативу. “Без обзира на то колико има захтева са познатих страна да се он мења, једноставно Босна и Хрецеговина не би опстала уколико би Дејтонски споразум, који није идеалан али је такав какав јесте, био суштински угрожен, а стално га помало угрожавају”, додаје Танасковић.

Одговарајући на питање можемо ли очекивати промене граница на Балкану, Танасковић каже да је то тешко рећи и врло незахвално.

“Мени се чини да до трајног решења на Балкану, у некој прилично магловитој будућности, не може доћи уколико се границе успостављене после Другог светског рата, а после тога мењане на један прилично произвољан начин и увек на штету једног народа, пре свега српског, а неки мисле и на њихов рачун, не буду промениле на начин који ће обезбедити трајнију стабилност. Ја у даљој перспективи очекујем промену граница на Балкану”, поручује Танасковић.

О кандидатури Приштине за пријем у Унеско

Говорећи о могућој поновној кандидатури Приштине за пријем у Унеско, упркос обавези из Вашингтонског споразума да годину дана неће аплицирати за чланство у међународним организацијама, Танасковић каже да “знамо сви да они ништа до сада нису испунили од онога на шта су се обавезали и што су потписали, сем нешто мање значајно уколико би били натерани споља под неким великим притиском”.

“Зато се не треба ни изненађивати што тај Вашингтонски споразум, чија је судбина сада прилично неизвесна, да би њих обавезивао на било шта. Ја мислим да уколико буду имали унутрашње снаге, с обзиром на ту ванредну политичку ситуацију у самој Приштини, они свакако имају план да покушају после шест година, од 2015. када су први пут покушали да се домогну Унеска, зато што је то један од њихових приоритета”, истиче Танасковић.

То се може очекивати ове године, наглашава Танасковић и додаје да је и косовска министарка културе то најавила.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here