Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Епидемиолог Проф. др Бранислав Тиодоровић оценио је да је потребно да се вакцинише између 60 и 70 процената укупног становништва да би смо се “вратили нормалном животу”.

“То би било између 4,2 и 4,9 милиона грађана, што значи да смо тренутно тек на пола пута”, рекао је Тиодоровић.

Он је рекао да се у процесу имунизације користе два термина која често збуњују грађане – проценат вакцинисаних пунолетних грађана и проценат вакцинисане укупне популације.

“Ако неко од надлежних каже да нам је циљ да имамо вакцинисано 50 одсто пунолетних, онда се ради о броју од неких 2,8 милиона грађана Србије. Међутим, често се у причи о колективном имунитету прича о неопходности да имамо вакцинисано 50 одсто популације, а то би онда било знатно више – 3,5 милиона људи”, објаснио је Тиодоровић.

Епидемиолог је скренуо пажњу и на чињеницу да је тренутно вакцинисано мање од 12 посто младих, узраста између 18 и 35 година.

“Млади морају да схвате да ће вакцинисани бити у повољнијој ситуацији у односу на оне који ће морати да раде ПЦР или антигенски тест да би посетили неку културну манифестацију”, рекао је Проф. др Тиодоровић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here