Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Сенти да Влада кроз програм “Моја прва плата” улаже две милијарде динара у 10.000 младих да стекну прво радно искуство и лакше нађу трајно запослење.

Брнабић је на представљају поменутог пројекта у фабрици “Биоспрингер” најавила да ће, уколико тај програм буде успешан, то бити само почетак када је реч о таквом виду подстицања запошљавања младих.

Она је истакла да је то шанса за 10.000 младих људи да стекну прво радно искуство, и изразила очекивање да ће после девет месеци, које покрива држава са 20.000 динара за оне са средњом школом и 24.000 динара за оне са завршеним факултетом, они остати да раде у тим компанијама.

Према њеним речима, послодавци ће моћи на ту суму да додају накнаду младима које ангажују.

Од данас до 25. септембра могу да се пријаве послодавци, потпуно електронски јер није потребан ниједна папир, нити одлазак у АПР, а од 1. до 15. октобра се пријављују млади људи, који такође неће морати да поднесу ниједан папир, већ ће све моћи да ураде електронски за само пар минута, прецизирала је премијерка.

Такође, како је додала, млади већ од данас могу да приступе порталу “Моја прва плата” и упознају се са позицијама за које ће моћи да конкуришу.

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж саопштио је да је данас званично почело пријављивање послодаваца за пројекат и објаснио да он подразумева да ће млади, који су завршили средњу школу или факултет, добити први посао, потребно радно искуство и прву плату.

Он је оценио да је ово важан пројекат за српску привреду, кроз који ће проћи 10.000 младих и допринети томе да се код њих смањи стопа незапослености.

Многе државне институције, како је указао, учествовале су у изради тог програма, међу којима је и Канцеларија за ИТ и еУправу, која је направила портал “Моја прва плата”.

Тај протал је данас званично и пуштен у рад, а ми се сада налазимо у првој фирми која се пријавила за тај програм, навео је Чадеж и оценио да ће данашњи дан вероватно бити завршен са великим бројем пријављених комапнија.

Према његовим речима, важно је да се што више компанија пријави за тај програм до 25. септембра, како би од 1. октобра почела пријава кандидата млађих од 30 година који су завршили или средњу школу или факултет.

Према статистици, млади су након факултета чекали на прво радно место 23 месеца, рекао је Чадеж о објаснио да су они у “зачараном кругу”, јер када заврше факултет тражи им се радно искуство које немају.

Пројекат “Моја прва плата” омогућиће младима да добију прво пословно искуство, предочио је председник ПКС и напоменуо да се наша привреда већ годинама суочава са недостатком квалификоване снаге и покушава да усклади оно што се учи у школи и шта се тражи на тржишту.

Он је исказао захвалност Влади што је за само два месеца успела да овај пројекат спроведе у дело, али и на свим пројектима, као што су дуално образовање и увођење програмирања у основним школама, а који

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here