Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Представник Срба у Хрватској Борис Милошевић не иде у Книн на обележавање 25. годишњице операције “Олуја” да би славио, већ да би ставио “крст на мржњу”, рекао је данас Танјугу председник СДСС Милорад Пуповац и истиче да би Милошевићев одлазак у Книн требало да допринесе да се сви суоче са патњом и страдањем оних других.

Пуповац, који је у Двору на Уни у Хрватској присусуствовао обележавању годишњице прогона и страдања Срба током и после “Олује”, каже да би одлука Бориса Милошевића требало да допринесе и да сви они који су починили злочине над српским народом одговарају за то што су починили.

“То је била тешка одлука, да представник српског народа оде на 25. годишњицу ‘Олује’. Да стави крст на мржњу међу Хрватима и Србија, који се одашиљу са места страдања и места обележавања, коју људи осећају због својих патњи и страдања и због политика које то користе”, појаснио је Пуповац.

Како каже, Милошевић одлази у Книн да би се ударио темељ окретању ратне странице према страници мира, која, према његовој оцени, у Хрватској па и у односима и комуникацији између Србије и Хрватске никако да добије “пуну и трајну прилику”.

Милошевић иде у Книн и да би, коначно, свака жртва, хрватска или српска, свакопрогонство и избеглиштво било признато и поштовано, истакао је Пуповац.

“Представник СДСС и нашег народа у Хрватској, не иде тамо да би славио и то треба да разуме свако, са хрватске и српске стране. С друге стране, не иде тамо да би урадио било шта што би спречило да се свако са своје стране суочи са чим треба да се суочи, са патњом, прогоном и страдањем других. У овом случају Хрватска треба освестити страдање и патње Срба”, нагласио је Пуповац.

“Без снижавања тонова у комеморативним скуповима, нема напретка”
“Они који треба да одговарају за злочине према Хрватима и према Србима тешко се могу довести пред лице правде ако не буде сарадње Београда и Загреба. Исто важи и за нестале. Без снижавања тонова у комеморативним скуповима, нема напретка. О томе се разговара”, рекао је Пуповац.

Рекао је и да део реакција избегличке популације разуме, али му, каже, није јасно шта се са тим жели постићи, које је њихово место уз целој ствари, плаше се да ће бити још једном повређени и понижени.

Уверава да се ништа од тога неће догодити, ти страхови, каже, не треба да постоје.

То је, додаје, за ублажавање њихових патњи и догађаја кроз које су прошли.

“Оно за шта немам разумевања су покушаји да се политички зарађује на томе. Немам разумевања да се на страдању људи наставља политички зарађивати и градити утицај и моћ. Циљ овога је управо да се то више не догађа него да се стави крст или криж на оне који производе мржњу”, поновио је Пуповац.

Негирао је да би он требало да иде у Книн, јер, како каже, Милошевић је потпредседник хрватске владе.

“То је разлог због чега је он поднео ту врсту терета у име свих нас и за све нас. Што се тиче мене, моји доприноси овоме што радимо, неће сасвим сигурно недостајати” рекао је.

Сматра и да Милошевић може издржати притисак.

“Будући да га многи људи подржавају, као и што га многи не подржавају и шаљу му ружне поруке, њему су очито довољне подршке и поруке које га охрабрују и очвршћују у одлуци да крене путем којим је кренуо”, рекао је Пуповац, пренео је загребачки Вечерњи лист.

Открио је да ће у среду, на годишњицу војно-полицијске акције Олуја бити у Загребу са породицом.

Он је напоменуо да је одлазак у Книн на обележавање “Олује” жртва Бориса Милошевића.

“Када се то постигне, као што се ових дана види да се то гради и као што се данас овде у Двору видело да се то гради, онда ће људи који су данас гневни, који куну, схватити да је то урађено зато да они коначно осете да је неко пожалио за њиховим патњама и да је неко спреман да се суочи са одговорношћу за њихово страдање”, рекао је Пуповац.

Упитан да ли ће та жртва Милошевића допринети да злочини над Србима буду кажњени, Пуповац одговара да је то, такође, једна од ствари којој треба да допринесе одлазак представника Срба у Книн.

Подсећа да су ретки злочини над Србима који су кажњени, док су многи Срби кажњени за злочине који су почињени над Хрватима и поручује да се то мора променити, јер је неприхватљиво да се само Срби кажњавају.

Зато представници Срба очекују да, осим жаљења, крене санкционисање оних који су починили злочине.

“Зато нам је неопходна сарадња Хрватске и Србије, да обнове оно што су престале да раде 2011. године, а што отежава живот људи у Хрватској и односе две земље”, додао је Пуповац.

Како каже, осим геста којим се исказује поштовање жртава и то, кажњавање за почињене злочине над Србима, био је саставни део разговора које су водили представници Срба, поставивши то питање као вазно за успостављање поверења и обнову мира.

На питање како ће Срби из Хрватске бити представљени у Рачи, где ће Србија и РС заједно обележити годишњицу страдања у “Олуји”, Пуповац је рекао да ће, у договору са председником Србије Александром Вучићем, ту бити деца из колоне, која су пре 25 година прешла у тој колони у Србију, а онда су се након неколико година, у жељи и чежњи за завичајем, вратили и почели да обнављају свој и живот свог народа у Хрватској.

У Рачи ће, наводи, бити четворо младих, међу којима је једна посланица у Сабору, а други су председници општина или заменици председника општина у којима Срби имају релативну већину или је у њима највећи број Срба који живе у Хрватској.

Упитан да ли би и представник хрватског народа у Србији да присуствује обележавању у Рачи, Пуповац одговара да не би никоме желео да ставља терет који му не припада, као што ни сам не воли да се Србима у Хрватској ставља терет који им не припада, али наглашава да би представник службене Хрватске у Србији свакако требало да пристуствује том обележавању.

Али, за то је неопходно стварати претпоставке, указује Пуповац и додаје да је зато неопходно да обележавање страдања буду “нижег тона”, са више уважавања према другој страни, јер сваки повишен тон смањује могућност да друга страна боље разуме шта је неки човек прошао.

На питање какав пријем у Книну очекује за Милошевића, каже да ће њему свакако бити веома тешко и да је то за њега највећи изазов.

“Ко ће све бити по улицама и какви ће људи бити тамо…То је друго питање, за друге институције. Верујем да Милошевић у протоколарном делу, у којем ће боравити, неће имати тешкоће, а шта ће бити на другим местима и каква ће се знамења видети која ће бацити сену на његов гест и на наше намере, то је питање за друге институције, ако их буде”, рекао је Пуповац.

На констатацију да је Андреј Пленковић био премијер и у претходне четири године, те зашто је ово тек сада могуће, Пуповац каже да није само по среди 25 година од “Олује”, већ чињеница да су се у Хрватској стекли политички услови да се направи искорак у овакве разговоре са Србима и о будућим односима са Србијом.

“Српска стварност”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here