Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац наводи за РТС да се избори за савете националних мањина у Хрватској одржавају у потпуној информативној тишини, као да их нема. Истиче да Србе не плаше ни увреде ни претње, већ да су спремни за изборе – и за Савете и за Европски парламент.

Милорад Пуповац је гостујући у Дневнику РТС-а навео да су избори за савете националних мањина у Хрватској шанса да Срби поново ојачају на државном нивоу и оснаже своју самоуправу.

“Српско народно вијеће као носилац тих избора у готово 200 општина, градова и жупанија са 2.400 кандидата урадило је све што је потребно да Срби у Хрватској поново добију своје Народно вијеће у свим местима на којима имају на то право. Да на државном нивоу поново оснаже, поново ојачају своју самоуправу у Хрватској”, наводи Пуповац.

Додаје да нису постојали услови за озбиљну кампању.

“Не постоје услови за озбиљну кампању, бирачка места одређена су без консултација са представницима Срба, а бирачки одбори се састављају готово свуда без икакве партиципације Срба као и других националних мањина”, објашњава Пуповац.

Додаје да припадници мањина морају бити обавештени, морају бити охрабрени да учествују на изборима.

“Од велике је важности да Срби у Хрватској изађу на изборе јер је јако важно имати јаку самоуправу тамо где људи живе у општинама, градовима, жупанијама, у целој Хрватској. То ће показати да је нама самима стало до тога да имамо институције које поштујемо, да имамо институције које се боре за наша права и да имамо институције које ће бити признате од државе. Биће признате ако се сами боримо за њих ако својим гласовима својим изласком на изборе то покажемо”, објашњава Пуповац.

Говорећи о предстојећим изборима за Европски парламент, Пуповац који је и носилац листе за изборе за Европски парламент наводи да би улазак у ЕП био од пресудне важности за остваривање права Срба у Хрватској.

“Никад досад нисмо имали толико листа и ми ћемо се борити за један мандат у Европском парламенту. Нисмо без шансе, ако се сви заједно ујединимо, не само ми они који живимо у Хрватској већ и сви они који имају Хрватско држављанство а живе у – Србији, БиХ, Аустрији, Немачкој и изађу на ове изборе, ми ћемо тај мандат добити”, наводи Пуповац.

Додаје да би добијање мандата у ЕП за Србе у Хрватској, али и бившој Југославији била симболична победа након серије пораза, низа примљених удараца и због тога што Срби сведоче о томе како је бити Србин у Хрватској и било где другде..

“Добити једно место у ЕП за Србе у Хрватској а сигуран сам и за све Србе на простору бивше Југославије и оне који су овог тренутка у трећим земљама, била би симболичка победа након низа пораза које смо на различите начине доживљавали, било би постизање резултата и успеха након низа удараца које смо примали и примамо. Било би добро да у ЕП имамо представника који ће сведочити како је бити Србин у Хрватској, а не само да други причају причу о нама и на основу тих прича доносе суд о нама”, закључио је Пуповац.

Пуповац о уништавању плаката

Осврћући се на уништавање предизборних плаката СДС у Сплиту и Сиску, на којима је део текста који је написан на ћирилици ишаран усташким симболима и погрдним изразима, Пуповац наводи да се углавном у Хрватској и даље ћути на такве врсте напада.

“И даље се ћути када се велича усташтво и када неко тим порукама покушава да застраши оне који су различити и мисле другачије и да их учине неравноправним у овој земљи”, нагласио је Пуповац.

Додаје да ћутање о таквим инцидентима треба да престане.

“Зато смо гласнији када је о томе реч и зато водимо ову кампању као кампању ослобођења грађана Хрватске од оне мржње у којој пет слова на ћирилици не може да има место у јавности”, закључио је Пуповац.

 

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here