Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Председници Турске и Русије, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин, свечано су пустили у рад деоницу гасовода “Турски ток” симболичним окретањем вентила постављеног на бини, а придружили су им се и председник Србије Александар Вучић и премијер Бугарске Бојко Борисов. Други крак овог гасовода, који Бугари и Срби називају “Балканским током”, протезаће се од Русије, преко Бугарске и Србије, све до Мађарске.

На церемонији у Истанбулу видео-линком укључили су се и радници на две стране гасовода, из Русије и Турске.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је поручио да је “Турски ток” показатељ добре сарадње Турске и Русије и историјски енергетски пројекат у региону и да ће захваљујући њему милиони домова бити снабдевени гасом.

Ердоган је рекао да је гасовод “Турски ток” пројекат од историјског значаја за ту земљу као и цео регион и захвалио се председнику Србије Александру Вучићу и премијеру Бугарске Бојку Борисову на учешћу у реализацији овог пројекта.

Сарадња Русије и Турске на пројекту “Турски ток”, који је пуштен у рад, добар је пример сарадње двеју земаља у сложеним међународним односима и тај пројекат је значајан не само за те две земље већ и за грађане целе Европе, поручио је председник Русије Владимир Путин.

Путин је на свечаности рекао да је то веома значајан догађај за земље југоисточне Европе, као и за целу Европу.

На свечаности, Ердоган је седео између Путина са десне стране и Вучића са леве, док је Борисов седео до Вучића.

Гасовод “Турски ток” је од огромног значаја за будућност Србије, за привлачење инвестиција и даљи економски и индустријски напредак земље, поручио је Вучић из Истанбула пред почетак свечаности.

Капацитет гасовода је 15,75 милијарди кубика гаса годишње.

Турска је обезбедила позицију главног транзитног гасног чворишта за целу југоистичну Европу. Већ имају два гасовода за доток руског гаса, а “Турски ток” је трећи директни правац из Русије.

И други крак, који преко Бугарске иде у нашу земљу и даље у Мађарску, а који Бугарска и Србија називају “Балкански ток”, имаће исти капацитет – 15,75 милијарди кубика гаса годишње.

Србија је у децембру завршила полагање цеви за своју трасу дужине 403 километра од Зајечара до Хоргоша.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here