Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Пруга Београд–Нови Сад, у оквиру међународне брзе пруге Београд–Будимпешта данас је пуштена у саобраћај, а у првом брзом возу на тој релацији названим “Соко” били су председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Ана Брнабић и председник Владе Мађарске Виктор Орбан.

Вожњи су присуствовали и министри у Влади Србије, представници државних институција и извођача радова – кинеских компанија „China Railway International Company“ и „China Communications Construction Company“, као и представници руске железнице “РЖД Интернешнел” и домаћих фирми.

Вучић је том приликом истакао да ће ова пруга бити симбол пријатељства и сарадње Србије и Мађарске, наводећи да је ово нова ера за нас, будући да је пут до Новог Сада трајао 33 минута.

Такође, пруга ће бити веза између јужне и централне Европе, рекао је председник и уједно исказао захвалност Орбану, који је поручио да данас повезујемо две земље, две престонице и на тај начин олакшавамо живот и Србима и Мађарима.

Премијер Мађарске је оценио да сарадња двеју земаља и пријатељство Срба и Мађара никада није било ближе, као и да је брза пруга од Београда до Новог Сада, а за неколико година и до Будимпеште, доказ заједничких напора у повезивању двеју држава.

Орбан је поручио да ће се, упркос свим изазовима, сачувати српско-мађарско пријатељство, као и мир, у којем ће се остваривати заједнички планови.

Вредност радова на делу пруге од Београда до Новог Сада износила је 935 милиона долара.

Велики број грађана дочекао је долазак воза у железничку станицу у Новом Саду.

Брзи воз “Соко” почеће у недељу редовно да саобраћа за путнике од Београда до Новог Сада, а возна карта у једном правцу коштаће у промотивном периоду 300 динара, док ће превоз деце до седам година бити бесплатан.

Пругу су тестирале мерна кола немачких железница и 21. јануара достигнута је брзина од 201,5 километара на сат.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here