Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Радници фабрике “Фијат” у Крагујевцу до краја године долазиће на посао само по позиву због пада потражење за аутомобилима на европском тржишту, потврдио је председник Самосталног синдиката у ФЦА Србија Зоран Марковић.

Зоран Марковић је рекао да по закону компанија има право да пошаље раднике на 45 дана плаћеног одсуства, а да је “Фијат” тражио да то буде до 87 дана.

Како је рекао, то је одобрило Министарство привреде.

Марковић каже да ће се производња организовати у складу с потребом, односно потражњом за аутомобилима на тржишту.

“Фијат” може од 17. јуна до краја године да раднике упућује на плаћено одсуство.

“Од уторка почињемо поново да радимо, тако да то није крај фабрике, само се компанија прилагођава потражњи”, рекао је Марковић.

Додаје да се када се организује производња у две смене, укупно направe 416 аутомобила дневно.

Сви већ прелазе на електричне аутомобиле и “Фијат” ће морати да се прилагођава, навео је Марковић и додао да само врх компаније зна шта се дешава по питању понуде “Фијата” за спајање са компанијом “Рено”, која је повучена. Марковић додаје да је сигурно да ће компанија “Фијат” на глобалним нивоу у наредном периоду тражити партнера.

Током плаћеног одсуства, запослени примају 65 одсто зараде од просека последњих 12 месеци. Каже да су синдикати имали састанке са пословодством компаније и са премијерком Аном Брнабић, као и да се ствари одвијају у позитивном смеру.

Подсетио је да је “Фијат” још раније саопштио да ће избацивати нове моделе, електричне и хибридне.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here