Mesto za reklamu
  1. 0 06. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарали су данас са успешним наставницима основних и средњих школа из Србије о функционисању активности у реформи образовања и њиховим предлозима и сугестијама за унапређење образовног система.

Брнабић је истакла су њени данашњи саговорници, директно запослени у настави, ти који утичу на бољу будућност и да зато и она и министар Шарчевић желе да чују њихова искуства.

Ваше мишљење о реформама нам је важно, јер желимо да знате да имате подршку у Влади Србије, поручила је премијерка наставницима и позвала их да јој и после овог, петог састанка у Влади, достављају предлоге и сугестије.

Она је данас разговарала са 17 успешних наставника, а до сада је, током претходних сусрета у Влади, са њих више од сто разменила идеје и предлоге за унапређење наставе у основним и средњим школама у Србији.

Шарчевић је рекао да је циљ ових сусрета да се чују идеје успешних наставника о томе у ком правцу реформа образовања треба да иде и у том контексту навео да је, поред већ формираних тимова у разним областима, у плану и онај који ће се бавити примерима добре праксе.

Он је, говорећи о једносменској целодневној настави, која је била једна од тема на састанку, истакао да је у 240 школских установа у Србији тај систем већ уведен и да отвара бројне могућности, на шта указује и податак да је чак 50 додатних педагошких садржаја пријављено за такав вид наставе.

Битка за образовање је већа него икада и то је прави подвиг за нашу државу, поручио је министар и наставницима изнео идеје и планове Министарства које води.

Према његовим речима, циљ ресорног министарства јесте да мотивише и подстиче такве наставнике да и даље шире своју праксу.

На састанку је разговарано и о раду са даровитим ученицима и оснивању нових истраживачких центара попут Петнице и Тршића, „хватању корака“ у школама са развојем ИТ индустрије и технолошког напретка, али и о бризи о образовању српске деце која живе ван Србије.

Наставнике који су били на разговору у Влади Србије су предложили руководиоци сваке школске управе, јер су показали, између осталог, успешну и иновативну праксу, као и резултате на такмичењима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here