Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Живојин Ракочевић, новинар и политички аналитичар из Грачанице, оценио је да се изградња пута у заштићеној зони манастира Високи Дечани ради у координацији са званичницима Косова, а све у циљу да се обесмисли живот у овој православној светињи.

Након обуставе израдње пута Дечани-Плав, градоначелник Дечана Башким Рамосај објавио је данас да су радови на тој траси настављени, упркос одлуци косовске Владе и реакције косовског премијера Авдулаха Хотија да се у заштићеној зони, у овом случају код манастира Високи Дечани, обуставе сви радови.

Поводом раније изјаве косовског премијера Авдулаха Хотија да је у традицији косовског народа да чува и штити културно и верско наслеђе, Ракочевић је запитао о ком народу Косова Хоти говори.

“Какав народ Косова? Прво и основно питање је од кога је народ Косова морао да чува Дечане, Патријаршију, Девич, Грачаницу? Сигурно није морао од Срба, чували су их Албанци који су били плаћени за то. То је једина истина на коју се Хоти позива и о ком он мисли да је био златни период јер су и тада као и сада могли да користе силу и да ту силу насупрот свим законима и правима које имају те цркве злоупотребљавају и доводе у питање опстанак и преживљавање”, рекао је за РТВ Грачаница Ракочевић.

Ракочевић истиче да је све ово једна класична политичка манипулација, која настоји да се сакрије све што је рађено наопако протеклих 20-70 година.

“Све се ради да се обесмисли живот у Високим Дечанима, да тај пут само пресече дечанско имање, да изађе на манастирску капију и да уништи мир. Није битно да ли Хоти брани а неко дозвољава рад, битно је да ли ће у ситуацији овог парадокса бити примењени косовски закони који су савршено преписани из ЕУ а које је у већини области немогуће применити на Косову, јер је доминантан етнички тренутак, доминантан је национални циљ. Високи Дечани су у овом тренутку жртва националног или националистичког пута између општине Дечани и општине Плав. То је та бесмислица у којој се вртимо, не само ових дана већ 20 година”, додаје Ракочевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here