Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је премијер Албаније Еди Рама изнео неистине када је рекао да је Србија кршила Цефта споразум и да се наводно Приштина на то жалила, и истакла да је то политичко спиновање са намером да се Србија окриви за све неразумне одлуке Приштине.

Брнабић је, обраћајући се на конференцији за новинаре у Влади Србије, навела да се наивно уздала у албанског премијера да ће позвати Приштину на разумно понашање, као и да се односе у складу са временом у којем живимо, јер је оно што Приштина ради политика 19. века.

Премијерка је позвала приштинске власти самоуправе да коначно објасне прави разлог због којег су увели таксе на српске производе, јер су до сада, како је подвукла, изнели више изговора.

Брнабић је рекла да сматра да неко ко је председник владе мора одговорно да делује, а Рама је, уместо да допринесе подизању квалитета живота грађана у својој земљи и региону, изнео неистине са циљем спиновања. Према њеним речима, једини циљ ове изјаве премијера Албаније јесте да се сада Србија окриви за све неразумне одлуке Приштине. Када сам видела све ово, моја прва мисао је била да је требало да се у Приштини договоре око тога шта ће да им буде објашњење за таксе од 10 па 100 одсто и то пре њиховог увођења, како би свима дали једно те исто објашњење, а не сада да мењају изговоре сваких недељу дана, додала је Брнабић.

Прво објашњење је било, како је подсетила, да су таксе уведене као одговор на то што Србија није дозволила ваљда чланство такозване “Републике Косово” у Интерпол. Сви су то чули – и Србија, остале земље у региону, ЕУ и међународна заједница.

Пошто то није имало нарочитог смисла, онда су сада променили изговор, па су сада увели таксе јер наводно Србија крши Цефта споразум, напоменула је премијерка.

Брнабић је поручила Приштини да размисле о томе због чега су увели таксе како би Србија могла да одговори на то.

Она је рекла да је невероватно то што је премијер Албаније отишао корак даље и изјавио да се Приштина жалила на кршење споразума, али да није било реакција с друге стране.

Како се Приштина и када жалила. Покажите ту жалбу. Цефта споразум је јасан и недвосмислен. Постоји званичан формални процес за жалбу, указала је председница Владе.

Брнабић је подсетила на то да је Србија 27. новембра послала званичан захтев Цефта секретаријату за покретање механизма за решавање спора.

Ако нема оваквог доказа да се Приштина жалила на кршење Цефта споразума, онда је албански премијер свесно и намерно покушао да обмане јавност у региону, али пре свега партнере у ЕУ, зато што кршење Цефта споразума пре свега значи кршење ССП-а од стране Приштине, закључила је премијерка.

Она је такође изнела и податак да Србија месечно губи око 42 милиона евра због додатних такси које је Приштина увела на производе из централне Србије.

То ипак, како је истакла, није ни приближно ономе што губе Срби на Космету, који не знају да ли ће имати мазут за грејање школа, лекове, храну, нити знају колико ће све то коштати.

Председница Владе је указала и на то да је у писму које је упутила земљама ЕУ навела да је Косово, према подацима УН, и даље територија са најмањим бројем повратника од свих постконфликтних подручја у свету.

 „Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here