Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Председник општине Дечани Башким Рамосај изјавио је да су радови на путу Дечани-Плав настављени јуче и да су у току, након што су обустављени током викенда.

“Радови су почели јуче и настављају се данас”, рекао је Рамосај приштинским медијима, додајући да није разговарао са косовским премијером Авдулахом Хотијем.

“Још нисам имао комуникацију данас, али очекујем да ћу се са њим састати сутра ако се покаже да је негативан”, рекао је Рамосај.

Косовски премијер данас треба да оконча двонедељну изолацију пошто се показало да није више позитиван на коронавирус.

У суботу се заузео за прекид градње на путу кроз заштићену зону, све док се не пронађе законско решење на терену.

Монаси православног манастира Високи Дечани, Епархија рашко-призренска, власти у Београду негодовали су због градње пута у делу који пролази кроз заштићени зону манастира, осигурану законом усвојеним у косовској скупштини.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић саопштио је раније да би заобилазни пут око специјалне заштићене зоне манастира Високи Дечани омогућио наставак радова на ауто-путу Дечани-Плав.

Игуман Сава Јањић је на свом Фејсбук налогу представио мапу обилазнице око манастира која би, према првобитно усвојеним плану, омогућила несметану градњу пута Дечани-Плав.

Јањић је навео да су тај план још 2014. године подржали међународни представници и тадашњи премијер, а сада косовски председник Хашим Тачи.

“Заобилазница око заштићене зоне манастира омогућила би нормалан наставак радова на магистралном путу Дечани-Плав. Локални пут кроз заштитну зону имао би посебан карактер, уз ограничења тешког саобраћаја, брзине и одговарајуће ширине”, истакао је Јањић.

Указао је да је то једино решење у оквиру постојећег Закона о специјалним заштитним зонама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here