Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић саопштила је да је данас најтежи дан од почетка епидемије коронавируса по питању броја особа на респираторима, којих је тренутно 154.

Председница Владе Ана Брнабић рекла је да ће се конференције за медије Кризног штаба поново организовати како би јавност увек имала све информације и како би се апеловало на грађане да се придржавају прописаних мера.

   Брнабићева је навела да је ово најгори дан од почетка епидемије по број пацијената који се налазе на респираторима и да се тренутно на респираторима налазе 154 особе.

“Најгори дан до сада нам је био 14. април када је било 146 особа на респираторима”, рекла је председница Владе.

Како је додала, последњих дана смо имали тренд смањења новооболелих, што, како је истакла, није разлог за оптимизам.

“Као што сам рекла и раније, причала сам са др Стевановићем о томе, вероватно је да ћемо у наредних неколико дана видети резултате протеста, јавних окупљања и прослава које смо имали у неким градовима у Србији”, рекла је Ана Брнабић и додала да је важно да се људи придржавају мера.

Најавила је да ће сутра поподне бити одржан састанак Кризног штаба на којем ће бити препоручено да на територији целе Србије буде прописано обавезно ношење маски у затвореним просторима, али је нагласила да доношење те мере зависи од подршке целе струке.

Брнабићева је истакла да је током данашњег дана послато 49 респиратора у болнице и медицинске центре широм Србије.

Највише респиратора је послато у Клинички центар Војводине – 25 респиратора, седам респиратора послато је Општој болници у Ваљеву, по пет респиратора медицинским центрима у Пожаревцу и Параћину, три респиратора су послата у Смедеревску Паланку, док су по два респиратора послата у Медицински центар у Ужицу и КБЦ Звездара.

Председница Владе је нагласила да је “ово борба свих нас” и позвала грађане да поштују мере, буду максимално дисциплиновани и да носе маске у затвореним просторима.

Ана Брнабић је упутила молбу грађанима да се не окупљају.

“Све остале борбе, све политичке разлике, све може да сачека, али заиста сви морамо озбиљно да схватимо борбу против коронавируса”, рекла је Брнабићева.

Навела је да се последњих дана направило одређено загушење са обрадом пи-си-ар тестова и да ће се у наредним данима фокусирати на извештавање о дневном броју прегледа и хоспитализованих, као и да је у последња 24 сата хоспитализовано 159 особа.

“Број прегледа, број хоспитализованих и број људи на респираторима ће нам у наредном периоду бити најозбиљнији индикатор за епидемиолошку ситуацију у Републици Србији”, рекла је Брнабићева.

Директор Инфективне клинике др Горан Стевановић је рекао да је притисак на здравствени систем огроман и да се не смањује број хоспитализованих и да ће, уколико се настави актуелни тренд, бити потребни даљи капацитети.

Стевановић је истакао да је протеклог викенда оптерећење на тријажне центре било огромно, као и на амбуланте.

Указао је да забрињава што има велика присутност озбиљне слике обољења, што захтева хоспитализацију, и доводи до оптерећења здравственог система.

Подсетио је да је просечно време хоспитализације и даље више од две недеље.

“За сада здравствени систем, уз успешно маневрисање са кадром и слободним местима, успева да задовољи потребе за болничким лечењем. Највећи број хоспитализованих је на територији града Београда”, указао је Стевановић.

Имунолог др Срђа Јанковић рекао је да је ситуација таква да треба спровести мере, да се избегну окупљања, носе маске, повећа хигијена руку и спроводе дезинфекције.

“Од тога како ћемо колективно спровести зависи да ли ће се погоршати ситуација, да ли ћемо имати озбиљне последице. Више пута вирус је изненадио лекаре и морамо бити спремни на изненађења”, казао је др Јанковић.

Позив приватним лабораторијама уколико могу да раде пи-си-ар тестове

Премијерка Брнабић је позвала приватне лабораторије да се јаве уколико имају капацитете да раде пи-си-ар тестове.

“Ми смо дозволили тестирање серолошким брзим тестовима у приватним лабораторијама. Они за то имају капацитет и то су радили. Што се тиче пи-си-ар тестова, ја у овом тренутку немам информацију да постоје приватне лабораторије које могу да обрађују пи-си-ар тестове”, казала је председница Владе.

Додала је да су неке приватне болнице током марта и априла донирале, а неке позајмиле пи-си-ар машине државним лабораторијама, али да нису учествовале у обради пи-си-ар тестова.

“Неке су хтеле да узимају узорке, а да наше лабораторије обрађију податке, што нисмо прихватили јер би тако само дошло до загушења”, објаснила је Брнабићева.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here