Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Сто други дан рата у Украјини. Кијев тврди да је украјинска војска потиснула руске снаге из Северодоњецка, једног од њених последњих упоришта у области Луганска. Француски председник Емануел Макрон сматра да је од виталног значаја да Русија не буде понижена како би након престанка сукоба у Украјини могло да се пронађе дипломатско решење.

Руска војска наставља да напредује у Донбасу. Стратешки важан индустријски град Северодоњецк, у области Луганска, сада је углавном под руском контролом, али украјинске снаге и даље пружају снажан отпор. Кијев саопштава да Руси дижу у ваздух мостове преко реке Северски Доњец како би спречили Украјину да допреми војно појачање и помоћ цивилима.

Гувернер Луганске регије Сергиј Гајдај тврди да је украјинска војска успела да поврати део територије Северодоњецка и да би делове града могли да бране још две недеље.

У региону Одесе, две особе су рањене када је пројектил погодио складиште пољопривредних производа. Украјински званичници кажу да је неколико руских бродова са крстарећим ракетама и даље у Црном мору. Руско министарство одбране потврђује да је гађало више мета на југу и североистоку Украјине.

Заменик министра спољних послова Пољске Павел Јаблонски тврди да званичници ЕУ већ раде на седмом пакету санкција Русији.

“Санкције би требало да буду још оштрије. Што се тиче гаса, Русија још може да га продаје. Ту је и искључивање свих руских банака из СВИФТ система, пре свега се мисли на Гаспром банку”, каже Јаблонски.

Председник Украјине позвао је градоначелнике америчких градова да раскину побратимске везе са руским градовима и да се придруже у обнови Украјине.

Француски председник Емнануел Макрон поручује да је од виталног значаја да Русија не буде понижена како би могло да се нађе дипломатско решење. У интервјуу за француске медије Макрон каже да је Путину указао да чини историјску и фундаменталну грешку нападом на Украјину, на штету сопственог народа и себе.

Коментаришући понуду француског председника Макрона да посредује у преговорима, саветник Володимира Зеленског поручује да нема смисла преговарати с Русијом све док руске снаге не буду потиснуте што даље према границама.

Гувернер Луганске области: Руске снаге контролишу источни део Северодоњецка

Руске снаге настављају да јуриш на Северодоњецк, контролишући источни део града, рекао је Серхиј Гајдај, гувернер Луганске области.

Гајдај је рекао да су у суботњим нападима оштећени делови хемијске фабрике “Азот”. (Ројтерс)

Кличко: Експлозије у Кијеву

Експлозије у Кијеву у Дњепарском и Дарницком округу, написао је градоначелник Виталиј Кличко на Телеграму.

“Неколико експлозија у Дарњичком и Дњепровском округу престонице. Службе већ раде на лицу места. Више детаља – касније…”, – рекао је шеф престонице.

Сирене за ваздушни напад су се раније огласиле широм већег дела Украјине. (Ројтерс) 

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here