Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Деведесет одсто Луганска под конторолом руске војске, наводи гувернер те области у источној Украјини. Володимир Зеленски упозорава да је пред земљом најтежа зима од стицања независности. Шеф руске дипломатије истиче да је Кијев мора да деминира воде око лука, како би се решио проблем извоза житарица. Две стране размениле су по 50 тела погинулих војника.

Гувернер Луганска Серхиј Гајдај каже да руске снаге стратешки град у Луганској области, Северодоњецк држе под својом контролом, док је индустријска зона и даље у рукама украјинске војске, као и суседни Лисичанск.

Истакао је да тренутно руске снаге контролишу 90 одсто Луганска. 

Две стране размениле су по 50 тела погинулих војника укључујући и 37 припадника украјинских снага безбедности погинулих у челичани “Азовстаљ” у Маријупољу, саопштило је украјинско Министарство за реинтеграцију.

Док се на истоку Украјине настављају борбе, председник Зеленски упозорава да је пред земљом најтежа зима од стицања независности. Неће продавати гас и угаљ иностранству, а сва домаћа производња биће усмерена на задовољење потреба грађана Украјине.

Неизвесно је и када ће бити одблокиран извоз милиона тона украјинских житарица из црноморских лука. У Анкари су о томе разговарали шефови дипломатија Турске и Русије.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров каже да је главни проблем то што је украјински председник Зеленски категорички одбио решавање проблема минираних лука.

Поручује да Москва неће искористити ситуацију са житом, како би помогла своју специјалну војну операцију, истичући да то гарантује председник Русије.

Украјински званичници оптужују Русију да износи нереалне предлоге, попут провере бродова. Поручују да ниједан споразум о обезбеђивању извоза житарица није могућ без учешћа Кијева.

Лидери европских институција оптужили су Русију да храну користи као оружје и угрожава милионе људи у свету.

Астрономски раст цена хране и енергената у свету могао би да измакне контроли, упозоравају стручњаци.

Европска унија издвојиће 2,5 милијарде евра како би омогућила угроженим деловима света да купе храну. Појачаће и сопствену прозводњу у пољопривредном сектору како би допринела бољој снабедевенсти светског тржишта хране.

Зеленски: Судбина Донбаса решава се у бици за Северодоњецк

Председник Украјине Володимир Зеленски оценио је да се у бици за Северодоњецк одлучује судбина Донбаса.

Зеленски је у видео обраћању рекао да је битка за Северодоњецк једна од најтежих у рату са Русијом.

“Ово је веома брутална битка, веома тешка, можда једна од најтежих у овом рату. Северодоњецк остаје епицентар сукоба у Донбасу… Углавном, ту се сада одлучује о судбини нашег Донбаса”, додао је он. (Ројтерс)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here