Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Украјинске трупе одбиле су напад на периферију Лисичанска, последњег града који је под контролом Украјине у региону Луганска, али су Руси заузели село Николајевка, саопштио је начелник регионалне војне администрације Сергеј Гајдај. Украјина је заједно са Молдавијом добила статус кандидата за ЕУ.

Руске снаге напредују ка јужним прилазима Донбасу. Распламсавају се борбе за Северодоњецк и суседни Лисичанск.

Подељени реком ти градови су постали кључно бојиште у нападу Русије на индустријско срце Донбаса.

Серхиј Гајдај, начелник Луганске области каже да ће украјинске трупе можда морати да се повуку из Лисичанска како би избегле да буду опкољене након што су руске снаге заузеле два села на југу.

Официр проруских снага у Луганску Андреј Марочко тврди да се украјински војници масовно предају дуж целе линије фронта у близини Лисичанска, Северодоњецка и опкољених места Горскоје и Золотоје.

Три крстареће ракете погодиле су лучки град Миколајев на југу Украјине, наведено је у саопштењу украјинских оружаних снага.

Председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да су Украјина и Молдавија добиле статус кандидата за чланство у Европској унији.

Са друге стране, руски шеф дипломатије Сегеј Лавров поручује да Москва не види никакве проблеме у томе да се бродовима који превозе жито дозволи да исплове из украјинских лука у Црном мору и да је потребно само да се уклоне мине и да се организује њихов пролазак.

Гајдај: Одбијен напад на Лисичанск, руске снаге заузеле Николајевку

Украјинске трупе одбиле су руски напад на јужну периферију Лисичанска, последњег града који је у потпуности под контролом Украјине у региону Луганска, саопштио је начелник регионалне војне администрације Сергеј Гајдај.

Гајдај је на Телеграму написао да је Русија, међутим, преузела контролу над селом Николајевка, које се налази у близини ауто-пута за Лисичанск, које је било жариште тешких борби.

Каже да се борбе настављају и у Северодоњецку, где је Русија полако напредовала неколико недеља, и да ће украјинске трупе морати да се повуку јер, како каже, нема смисла остати на разбијеним положајима док број мртвих расте.

Гајдај је навео и да је 90 одсто домова у Северодоњецку оштећено или уништено. (Интерфакс Украјина, Ројтерс)

Кијев: Од почетка рата погинуло 338 деце

Од почетка рата, у Украјини је настрадало 338 деце, саопштило је на Телеграму Државно правобранилаштво.

“Према званичним информацијама 338 деце је убијено, а више од 610 је повређено. Ове бројке нису коначно, јер се наставља рад у подручјима активних борбених дејстава на привремено окупираним и ослобођеним територијама”, наведено је у саопштењу.

Кажу да је највише жртава међу децом у Доњецкој области – 335 у Харкову – 177, Кијеву – 116, Чернигову – 68, Луганску – 55, Херсону – 52, Николајеву – 48, Запорожју – 31, Суми – 17. (Униан)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here