Mesto za reklamu

01.07.2022.

Сто двадесет осми дан рата у Украјини. Борбе се претежно воде на истоку земље. Руски пројектил погодио је деветоспратну стамбену зграду у близини Одесе, при чему је најмање 17 особа погинуло, саопштиле су украјинске власти. Москва оптужује украјинску страну да у школама и приватним кућама распоређује тешко наоружање. На Самиту НАТО-а договорена дугорочна подршка Украјини.

И даље трају борбе на истоку Украјине. Проруске власти у Луганској области, која је прогасила независност, тврде да су сви главни путеви ка и из Лисичанска, као и рафинерија у том граду, под контролом руских снага.

Међутим, бригадни генерал украјинских оружаних снага Олексиј Хромов је истакао да тренутно нема планова за повлачење из Лисичанска.

Кијев је саопштио да на Змијском острву, стратешкој испостави у Црном мору, нема више руских трупа и да је сва њихова опрема уништена. Поручено је да ће украјинска војска учинити све што је могуће како би бродови који превозе жито прошли преко Црног мора.

На то је Москва одговорила да је повлачење руских трупа са Змијског острва “гест добре воље”, како би се видело да Русија не омета напоре Уједињених нација да организује хуманитарне коридоре за извоз пољопривредних производа из Украјине.

У међувремену, са Самита НАТО-а у Мадриду стиже порука да ће Алијанса наставити са дугорочном и одлучном подршком Украјини, а председник САД најављује да ће Вашингтон Украјини послати нови пакет војне помоћи вредан 800 милиона долара.

Пакет ће, како је најављено, обухватити противваздушне системе, радаре, муницију.

Са друге стране, Савет ЕУ затражио је сагласност Европског парламента на предлог да се кршење рестриктивних мера дода на листу “злочина ЕУ”, предвиђених Уговором о функционисању Уније.

У Савету наводе да је ЕУ усвојила низ рестриктивних мера у контексту, како наводе, “руског агресорског рата против Украјине” и да је од суштинског значаја да се те мере у потпуности спроведу на целој територији Уније.

Украјина: Број жртава напада у близини Одесе порастао на 17

Број погинулих од руских пројектила који су рано јутрос погодили деветоспратну стамбену зграду и одмаралиште у близини украјинске црноморске луке Одесе порастао је на 17, а дестине грађана је повређено у овом нападу, саопштиле су украјинске власти.

Министарство за ванредне ситуације саопштило је да је око један сат после поноћи пројектил погодио зграду у граду Билгород-Дњестровски, а да је, према досадашњем информацијама, рањено 30 особа. (Ројтерс)

Кијев: Руске снаге покушавају да опколе Лисичанск

Руске трупе покушавају да опколе Оружане снаге Украјине у области Лисичанска са југа и запада, саопштио је јутрос Генералштаб Украјине.

Наведено је да на Доњецком правцу руске снаге главне напоре усмеравају на опкољавање украјинских трупа у области Лисичанса са југа и запада и на успостављање потпуне контроле над Луганском облашћу, пренпоси Укринформ.

На Харковском и Славјанском правцу руске снаге гранатирају положаје украјинских јединица и поједина насеља, наводи украјински генералштаб.

Истичу и да су руске трупе појачале војне операције у правцу Краматорска. (Укринформ)

Регионални званичник: Погођена стамбена зграда код Одесе, 14 мртвих

Руски пројектил погодио је деветоспратну стамбену зграду у близини украјинске црноморске луке Одесе, при чему је најмање 14 особа погинуло а десетине рањене, саопштиле су украјинске власти.

Министарство за ванредне ситуације саопштило је да је око један сат после поноћи пројектил погодио зграду у граду Билгород-Дњестровски, а да је, према досадашњем информацијама, рањено 30 особа.

Портпарол регионалне администрације у Одеси Серхиј Брачук рекао је украјинској државној телевизији да је у току спасилачка операција јер су неки људи остали закопани испод рушевина.

Још једна ракета је погодила одмаралиште убивши најмање три особе, укључујући дете, и ранивши више људи, рекао је Брачук.

Ројтерс није могао самостално да потврди ове информације. (Ројтерс)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here